Hlavní obsah

Hirošima si připomněla shození první atomové bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

Japonské město Hirošima si v sobotu připomnělo 66. výročí svržení atomové bomby na sklonku druhé světové války. Letošní smuteční akce byly poznamenány nedávnou tragickou nehodou japonské jaderné elektrárny Fukušima způsobenou zemětřesením a následnou přívalovou vlnou tsunami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hirošima si připomněla shození první atomové bomby Video: Reuters

 
Článek

Atomová bomba, kterou na město shodil americký bombardér B-29, zničila většinu města a zabila kolem 140 000 lidí. Jaderná bomba byla na Hirošimu svržena 6. srpna 1945 v 8:15 místního času. Přesně v tuto chvíli se na hirošimském památníku rozezněl zvon míru, poté následovala minuta ticha.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Japonský premiér Naoto Kan se klaní u památníku obětem atomové bomby v Hirošimě.

Japonský premiér Naoto Kan položil k mírovému památníku kytici žlutých květů. Ve svém projevu zdůraznil, že Japonsko nikdy nedovolí opakování hirošimských hrůz.

Ministerský předseda Kan připomněl také havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě na začátku března.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Vypuštění holubů u Atomového dómu v Hirošimě

Zopakoval závazek japonské vlády snížit závislost Japonska na jaderné energetice a vytvořit v budoucnu společnost, která na ní nebude závislá. Havárie na Fukušimě, vyvolaná zemětřesením a následnou vlnou tsunami, byla nejhorší od exploze elektrárny v Černobylu v roce 1986.

V Hirošimě se konal i průvod odpůrců jaderné energetiky.

Večer se na místní řece pouštěly lampióny s přáními, mezi nimiž převažovalo, aby se podobná tragédie neopakovala.

Osud Hirošimy v létě roku 1945 sdílelo také další japonské město Nagasaki. Výbuch druhé atomové bomby 9. srpna 1945 si vyžádal více než 80 000 životů. O šest dnů později Japonsko kapitulovalo.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

U Atomového dómu v Hirošimě protestují proti jaderné energetice

Reklama

Výběr článků

Načítám