Hlavní obsah

Oceány ohrožuje masové vymírání druhů, jedno z největších v historii planety

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oceány čelí hrozbě masového vymírání druhů, jaké lze podle vědců srovnat s vymíráním mořských živočichů na konci permu nebo křídy nebo na konci devonu, kdy vyhynuly dvě třetiny až 96 procent tehdy žijících mořských živočichů. Plyne to z konference 27 vědců zabývajících se otázkami moří, uvedl v úterý list Independent.

Článek

Vědci z Mezinárodního programu stavu oceánů (IPSO) a Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) uvedli, že k masovému vymírání může dojít brzo a velký počet druhů může vyhnout během jedné lidské generace. Důvodem tak rychlého vymírání je podle vědců kombinace několika faktorů, které se multiplikují.

Zmínili oteplování klimatu vedoucí k poklesu hladiny kyslíku ve vodě, nebo okyselování moří, které vede k rozpouštění vápenných schránek živočichů, znečištění moří chemickými látkami i nadměrný rybolov. Podle zprávy jde o katastrofu, která nemá v lidské historii obdoby.

Šesté nejrozsáhlejší vymírání druhů v historii

Vědci zmínili, že ohrožena vyhnutím je široká škála živočichů - od malých korálů až po velké ryby - a toto vymírání lze srovnat s pěti největšími vymíráními mořských živočichů v historii Země.

Například na konci permu před 251 milióny let vyhynulo 70 procent živočichů žijících na souši a 96 procent mořských včetně posledních trilobitů. Na konci devonu před 360 milióny lety vyhynuly tři čtvrtiny všech pozemských živočichů. Vymírání trvalo asi 15 miliónů let. Vymřeli graptoliti. Nejvíce postižena byla mělká moře a útesy, které se vzpamatovaly z tragédie, kdy se měnilo klima a výška mořské hladiny, až za sto miliónů let.

Na přelomu ordoviku a siluru před 440 milióny let vymřelo 85 procent mořských živočichů, mimo jiné většina trilobitů, ramenonožců, plžů a graptolitů.

Vymírání na konci křídy postihlo především dinosaury, ale také mnohé mořské živočichy, zejména hlavonožce, vyhynuli belemniti i poslední amoniti, ale i mořští plazi, jako byli mosasauři a plesiosauři. Postižen byl i plankton.

Vražedná kombinace rizikových faktorů

Důvodů proč by mělo být současné vymírání tak masové, je podle vědců několik. Všechna vymírání v minulosti provázely silné změny v hladině uhlíku a oteplování i okyselování moří a nedostatek kyslíku v něm.

Zejména jsou nyní v nebezpečí korálové útesy, v nichž je život nejbohatší. Právě ty ohrožuje okyselování a oteplování i znečištění moří a nadměrný rybolov stejně jako mechanické poškozování korálů.

Znečištění chemickými látkami v současnosti představuje novou hrozbu, protože se do moří dostávají další látky včetně léků, které mohou ohrožovat žlázy s vnitřní sekrecí i imunitní systém mořských živočichů a jejich schopnost rozmnožovat se.

Velký problém představuje i znečištění plasty.

Ve dvou třetinách lovišť ryb se provozuje nadměrný rybolov, často jsou vysloveně plundrována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám