Hlavní obsah

Dva ostrovy zmizely kvůli ilegální těžbě korálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první asijské biosférické rezervaci mezi Indií a Srí Lankou zmizely dva ostrovy. Podle expertů citovaných BBC je hlavním viníkem ilegální těžba korálových útesů.

Foto: Profimedia.cz

Mnoha ostrůvkům v Indickém a Tichém oceánu hrozí zánik, protože přesahují hladinu jen o pár metrů.

Článek

Mořská rezervace vytvořená na ploše 560 kilometrů čtverečních se skládala z 21 ostrovů. Nyní jich zůstalo jen 19.

„Zdejší rybáři tady však po desítky let ilegálně těžili korál především u ostrovů Poomarichan a Villanguchalli,“ uvedl S Balaji, představitel vlády pro ochranu prostředí v oblasti Tamilnádu. Na potopení ostrovů se podle něj podílely kromě nedokonalých zákonů a malé možnosti kontroly jejich dodržování, i klimatické změny a stoupající hladina moře.

Simon Holgate z oceánografické laboratoře v Liverpoolu však upozorňuje, že hladina moře v této oblasti roste nepatrně, méně, než je celosvětový průměr. Těžba musela být podle něj hlavní příčinou proč se ostrůvky, které byly nad hladinou moře tři až pět metrů, potopily.

Ačkoli jde o poměrně neobydlenou oblast, korál používaný ve stavebnictví, je vyhledávanou surovinou. Balaji doufá, že zmizení dvou ostrovů představuje dostatečné varování proto, aby začaly vlády v oblasti více chránit své přírodní bohatství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám