Hlavní obsah

Demonstranty v Egyptě znovu rozháněli střelbou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nepokoje v egyptském hlavním městě Káhiře bezpečnostní složky o víkendu znovu rozháněly střelbou, uvedla stanice CNN. Stalo se tak poté, co lidé v ulicích vyjadřovali svoji nespokojenost nad zprávami, že se ničí kompromitující materiály z doby před pádem režimu prezidenta Husního Mubaraka.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Protest před budovou ministerstva vnitra v Káhiře

Článek

Střety vyvrcholily v neděli před budovami bezpečnostních složek, kde se podle protestujících spalují dokumenty. Demonstranti ukázali několik ohněm poničených materiálů, u nichž bylo ale obtížné stanovit, zda jsou autentické.

Podle očitých svědků ozbrojené síly na demonstranty zaútočily před sídlem ministerstva vnitra. Stejně jako během bouří z minulého měsíce se ozývala střelba a protestující uváděli, že byli zasaženi paralyzéry.

Jiní popsali, že svoji činnost obnovily promubarakovské skupiny, jež byly v ulicích aktivní těsně před pádem režimu v polovině února. Tyto skupiny údajně na protestující útočily s molotovovými koktejly a noži, anebo je bily holýma rukama.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Protestujícího v Káhiře hlídají vojáci.

Egyptu v současnosti vládne vojenská rada, která slíbila zemi do půl roku dovést k řádným volbám. Egypťany vyzvala, aby se vrátili ke svým „občanským povinnostem“ a „neposkytovali žádné dokumenty týkající se státní bezpečnosti médiím, ale předávali je armádě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám