Hlavní obsah

Světelný kruh ozářil rodiště milovaného vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Nad horou Pektu, označovanou jako rodiště Kim Čong-ila, který slaví 69. narozeniny, se ve středu objevil "velký a jasný světelný kruh", informovala severokorejské tisková agentura KCNA. Podle ní bylo možné tento "záhadný přírodní úkaz" spatřit za úsvitu.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

"Jasné slunce vystoupilo vrhajíc své oslnivé paprsky a oblast partyzánského tábora u hory Pektu se změnila v nádherný a živý obraz jara. Pak se na obloze nad Čong-ilovým vrcholkem od 9:30 hodinu vznášel výjimečně velký a jasný světelný kruh," uvedla KCNA.

V poslední době se objevily spekulace, že vulkanická hora na hranicích Severní Koreje a Číny, která je již století neaktivní, vykazuje známky oživení. Podle některých pozorovatelů se Pchjongjang obává, že by případná erupce mohla zničit oficiální Kimovo rodiště.

Podle oficiálního životopisu se Kim Čong-il narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře v hustých lesích u hory Pektu. Podle historiků se ale severokorejský vůdce narodil pravděpodobně o rok dříve v Sovětském svazu, kde se jeho otec a zakladatel státu Kim Ir-sen připravoval na guerillovou válku proti japonským okupantům.

Severní Korea ve středu zahájila týdenní oslavy 69. narozenin svého vůdce. V celé zemi se uskutečnily slavnostní shromáždění, sportovní soutěže, festivaly květů i umělecké výstavy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám