Hlavní obsah

Už 4300 obětí si vyžádal boj separatistů na jihu Thajska

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Už 4300 oběti si vyžádal od roku 2004 boj muslimských separatistů za odtržení tři provincií na jihu buddhistického Thajska. V noci na čtvrtek v neobvykle dobře organizovaném útoku skupina 40 separatistů napadla armádní bázi a zabila čtyři vojáky. Ukazuje to rostoucí sílu separatistů.

Foto: Surapan Bonnthanom, Reuters

Vojáci a příslušníci speciálních sil na místě útoku separatistů v Narathivatu

Článek

Rebelové zaútočili na základnu v Nararivatu ze dvou stran, zastřelili čtyři vojáky, a zranili čtyři další, odpálili bomby a zapálili budovu, ze které odnesli 50 pušek a 5000 nábojů.

Vzbouřenci dosud většinou jen kladli nálože nebo stříleli za jízdy z motocyklů. I tak je ale kvůli nim na jihu země dislokováno asi 60 000 vojáků, kteří mají vzbouřence potlačit. Donedávna tvrdili, že se jim to podařilo.

Foto: Surapan Bonnthanom, Reuters

Bezpečnostní složky na místě bombového útoku na jihu Thajska v provincii Jala

Ve čtvrtek ale vybuchla i bomba na silnici v provincii Jala. Zraněni byli dva policisté.

„Poslední útoky ukazují, že radikální hnutí žije a vede válku proti thajskému státu,“ komentoval situaci britský expert na politiku jihovýchodní Asie Duncan McCargo z Leedské univerzity.

Prodloužen výjimečný stav

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva, který navštívil oblast na začátku týdne, sliboval, že ukončí výjimečný stav v některých oblastech. Nakonec jej vláda v úterý prodloužila o další tři měsíce

Foto: Surapan Bonnthanom, Reuters

Vojáci na místě útoku separatistů v Narathivatu

Podle korespondenta BBC Alastaira Leitheada jsou vzbouřenecké skupinky malé a nemají centrální velení. Nejsou ani napojené na žádnou z  teroristických sítí radikálních muslimů. Požadují autonomii, protože oblast Pattání byla dříve polosamostatným sultanátem spadajícími pod Malajsii. Teprve před sto lety oblast ovládlo Thajsko.

Podle McCarga nedokáže Vedžadžíva problém s muslimskými Thajci malajského původu řešit, k čemuž přispívají i vleklé spory mezivládou a opozicí, které se střídají po mohutných protestech u moci.

Foto: Surapan Bonnthanom, Reuters

Zabití vojáci při přepadu posádky v Narathivatu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám