Hlavní obsah

Čína zakázala nadužívání cizích slov

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně zakázali provozovatelům internetových stránek, vydavatelům a redaktorům „nadbytečné“ užívání cizích, zejména anglických slov. Vládě jde o zachování čistoty čínského jazyka.

Foto: Profimedia.cz

Šéfredaktor deníku China Daily Asia Čou Li

Článek

Generální úřad pro tisk, který dohlíží na všechna média v zemi, v pondělí oznámil, že cizí slova, zejména anglické zkratky, čínštinu kazí. „Takové hrubé nakládání s jazykem (...) ničí harmonické a zdravé kulturní prostředí a vyvolává nezdravé sociální důsledky,“ uvedl úřad. Zakázal proto „svévolné“ používání cizích slov a zkratek ve spojitosti s čínskými. Zároveň označil za nepřípustná „nejednoznačná“ slova, která nejsou ani čínská, ani cizí.

Musí-li být taková slova či zkratky použity, je nutné připojit vysvětlující poznámku v čínštině. Je rovněž povinnost přepisovat cizí jména, názvy a technické pojmy do čínštiny.

Americká stanice NBC uvedla, že na internetu se hned objevily sarkastické komentáře k nařízení. „Navrhuji, abychom se zbavili i arabských číslic, jsou taky cizí,“ napsal diskutér na zpravodajském serveru Netease.com. Jiný přidal: „Drahá vládo, můžeš mi povědět, jak říct čínsky iPad nebo iPhone?“

Další kritik uvedl, že první by si tedy měla změnit zkratku čínská státní televize CCTV (anglicky China Central Television).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám