Hlavní obsah

Nálože v den oslav nezávislosti Nigérie zabíjely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuje

Nejméně osm lidí zabily v pátek v nigerijském hlavním města Abuja nálože nastražené v automobilech, uvedla BBC. Odpáleny byly u ministerstva spravedlnosti nedaleko Orlího náměstí, kudy procházel slavnostní průvod na oslavu 50. let nezávislosti země.

Článek

Nálože vybuchly pouze hodinu poté, co teroristickými útoky pohrozilo prostřednictvím e-mailu povstalecké Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND). Upozornilo, že v místech, kde se mají konat oslavy, nastražilo několik náloží, a vyzvalo obyvatele k evakuaci. Lidé se prý měli vyhýbat především popelnicím a zaparkovaným vozům.

Podle agentury Reuters se hasiči pokoušeli uhasit požár po prvním výbuchu, když explodovala druhá nálož a zabila několik lidí, kteří se na místě shromáždili. Třetí bomba, která vybuchla na nedalekém náměstí, zranila nejméně jednoho vojáka. Mezi oběťmi jichž může být podle zasahujícího hasiče deset, je jeden policista.

MEND oznámilo, že není co slavit: „Není nic horšího než oslava po padesáti letech selhání.“

Země, která patří k hlavním producentům ropy, stále trpí chudobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám