Hlavní obsah

Na jachtu dosedla 40tunová velryba

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádným šokem, ale jinak bez větší újmy skončil nedělní výjezd jihoafrického páru s jejich jachtou poblíž Robbenova ostrova u Kapského města. Na plavidlo vyskočila 40 tun vážící velryba, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Velryba jižní

Článek

„Asi hodinu jsme tu velrybu sledovali, jak mrská ocasem,“ uvedla provozní ředitelka námořní akademie v Kapském městě Paloma Wernerová, která si na moře vyrazila se svým přítelem a námořním instruktorem Ralphem Mothesem. „Dostala se k nám asi na sto až dvě stě metrů, pak zmizela pod vodou a vynořila se asi deset nebo dvacet centimetrů od lodě,“ doplnila s tím, že si pár ale nemyslel, že dojde ke kolizi.

Mladá velryba jižní byla delší než jejich desetimetrové plavidlo, podle Wernerové o metr až tři.

„Přítel mi řekl, ať jdu na druhou stranu,“ doplnila Wernerová. Mothes si myslel, že kytovec jachtu podplave. Pak prý ale zaklel. „Viděla jsem velrybu, jak se vynořila z vody a narazila do stěžně. „Skrčila jsem se za kajutu a přítel zase za kormidelní kolo. Viděli jsme stěžeň padat naším směrem a velrybu, jak zase vklouzla do vody,“ řekla žena.

Na palubě zůstal velrybí tuk a kusy masa, ale žádná krev. Později se velryba znovu vynořila o kus dál.

Prohlídka lodi ukázala, že plavidlo nenabralo žádnou vodu a pár ho bude schopen dostat zpět do přístavu Table Bay. „Teprve večer jsme o tom znovu přemýšleli, a když jsme viděli fotku (z blízké lodi ji pořídil jeden turista), došlo nám, že máme štěstí, že žijeme,“ doplnila Wernerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám