Hlavní obsah

V Malajsii snížili kauci českému podnikateli, má šanci se dostat z vazby

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajský soud v pátek schválil razantní snížení kauce, o které žádali právní zástupci obviněného osmasedmdesátiletého českého podnikatele. Příští čtvrtek by tedy mohl opustit malajsijskou vazbu. Zatčen byl v březnu pro podezření z podvodu. Právu to sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do věznice v Kuala Lumpuru

Článek

Částka požadovaná soudem se z 50 tisíc ringgitů (okolo 280 tisíc korun) snížila přibližně na desetinu, nyní justice požaduje v přepočtu asi 30 tisíc korun. „Obnos dáme spolu s rodinou dohromady,“ řekl Kanda a dodal, že česká diplomacie příbuzným pomůže splnit i zákonnou podmínku, která vyžaduje, aby částku složil malajsijský občan.

Je tedy pravděpodobné, že se podnikatel příští čtvrtek dostane na svobodu, i tak ale bude muset zůstat v Malajsii, dokud proces neskončí, upozornil mluvčí. Rodina zadrženého, se kterou je velvyslanectví v kontaktu, do země dorazí příští týden.

Soud zatím ale nestanovil termín hlavního přelíčení, čeká na expertízy podpisů na údajné falešné směnce vystavené na 480 miliónů ringgitů (asi 2,6 miliardy korun), kterou měl Čech v první polovině března nabízet místnímu podnikateli ke koupi za nižší cenu.

Podmínky malajsijské vazby podle Kandy 78letý muž snáší těžce, jeho zdravotní stav se ale nezhoršil. Muž byl po intervenci české diplomacie v rámci areálu věznice počátkem dubna přemístěn do vazební nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám