Hlavní obsah

Jihoafričtí policisté poztráceli tisíce zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrická policie za poslední dva roky ztratila 5362 služebních střelných zbraní. Téměř 90 procent z nich se nepodařilo získat zpět. Uvádí to zpráva jihoafrického ministra policejních složek Nathiho Mthethwy, o níž v noci na čtvrtek informovala agentura AFP. Do mistrovství světa v kopané, které se bude konat právě v JAR, zbývá jen pár dní a panují obavy, že návštěvníci se mohou stát oběťmi zločinců.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jihoafrická policie střeží autobus

Článek

Z 5362 střelných zbraní nahlášených jako ztracené nebo ukradené od března 2008 do letošního března se jich povedlo vystopovat jen 565, uvedl ministr.

Šestapadesát policistů už bylo v souvislosti se ztrátou zbraně obviněno a 33 bylo shledáno vinnými, dodal Mthethwa. "Takhle nedbalé chování už nebudeme tolerovat," prohlásil.

Nejvíce zbraní bylo ztraceno ve zbídačené provincii Východní Kapsko, kde jich zmizelo 1708. Nepřijatelně vysoké počty ztracených zbraní jsou také v provinciích Západní Kapsko, Mpumalanga a KwaZulu-Natal. Právě v posledně jmenované provincii zmizelo z policejní stanice v Nandě sto střelných zbraní.

I když to zpráva neuvádí, z nově zaváděných opatření je jasné, že se zbraně dostávají do rukou podsvětí. U všech služebních zbraní se provádějí balistické testy, aby se dalo zjistit, zda po zmizení nebyly použity při trestných činech.

Jihoafrická republika patří podle statistik k zemím nejvíce trpícím násilím. Je tam denně zaznamenáno téměř 50 vražd a zabití. Tato skutečnost vyvolala diskusi ohledně bezpečnosti návštěvníků fotbalového mistrovství světa, které začíná příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám