Hlavní obsah

Thajsko vydalo zatykač na expremiéra kvůli terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajsko vydalo v úterý zatykač na bývalého premiéra Thaksina Šinavatru. Viní jej z terorismu. Podle země podněcoval nedávné nepokoje, kdy jeho příznivci obsadili na několik týdnů centrum města. Nepokoje si vyžádaly desítky obětí. Současně byl prodloužen zákaz nočního vycházení.

Článek

"Zákaz vycházení, který platí vždy mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, je nutný, aby se zabránilo dalším nepokojům," uvedl vicepremiér Sutchep Tchaugsuban k prodloužení zákazu vycházení v Bangkoku a okolí o čtyři dny. Platí od minulé středy, kdy armáda vyhnala násilím opoziční demonstranty z centra města. Příznivci opozice pak ve městě zapálili na třicet budov. [celá zpráva]

Podle vlády demonstrace podněcoval bývalý premiér Thaksin Šinavatra, který v zemi vládl od roku 2001 do roku 2006. Po puči, kdy byl svržen, se uchýlil do exilu. [celá zpráva]

"Soud schválil žádost Oddělení pro zvláštní vyšetřování (DSI) vydat (na Šinavatru) zatykač," oznámil náměstek ředitele DSI Naras Savestanan s tím, že existuje dostatek důkazů pro Šinavatrovo zatčení. Šinavatra ale popírá, že by nepokoje podněcoval.

Šinavatra je v exilu, protože byl na konci roku 2008 odsouzen za korupci na dva roky do vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám