Hlavní obsah

Námořník zachránil na korálovém ostrově skupinu hladovějících lidí

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský námořník při své plavbě do Austrálie našel na opuštěném ostrově skupinu zoufalých a hladovějících lidí. Na korálovém ostrově Kanton Island mezi Havají a Fidži nedobrovolně přežívalo 14 dospělých a deset dětí.

Článek

Šestačtyřicetiletý námořník Alex Bond z Cornwallu ukotvil svou asi deset metrů dlouhou jachtu na ostrově, aby si odpočinul při dlouhé plavbě. Brzy ale objevil, že není na místě sám. Skupina 24 lidí byla na ostrově bez prostředků k delšímu přežití uvězněna po několik měsíců.

Důvodem bylo, že loď, která je měla zásobovat, nepřijela. Rodiny přežívaly pouze díky konzumaci kokosu a ryb, navíc měly zoufalý nedostatek vody.

Odkud skupina lidí na ostrově pochází a co v těchto končinách dělali, zprávy nehovoří

Mořeplavec, který je objevil, je zároveň také zakladatelem charitativní organizace ShelterBox v Británii a hladovějícím poskytl své vlastní zásoby. Kontaktoval pobřežní stráž ve Falmouthu a ta obratem zavolala své americké kolegy a uvědomila úřady v Honolulu. Ty zajistily záchrannou loď.

Kanton Island je největším, nejsevernějším a zároveň jediným neobydleným korálem Phénických ostrovů. Ty jsou skupinou osmi korálů a dvou ponořených útesů. Patří republice Kiribati v jižní části Tichého oceánu mezi Fidži a Hawají.
Kiribati je jeden z nejohroženějších států z hlediska vzestupu hladiny moří zapříčiněného globálním oteplováním.V létě 2008 jeho vláda oficiálně požádala Austrálii a Nový Zéland, aby v budoucnu přijala jeho obyvatele, neboť stoupající hladina oceánu představuje vážnou hrozbu a již učinila některé oblasti ostrovů neobyvatelné.

“Když se ten britský námořník objevil na ostrově, setkal se s lidmi, kteří byli zoufalí a hladoví a kteří měsíce přežívali bez pomoci,” řekl člen pobřežní stráže ve Falmouthu.

“Zásobovací loď, která jim měla přivést potraviny, uvízla u nedalekého ostrova. Přežívali pouze na kokosech a rybách, které si chytili,” dodal člen stráže.

“Spolupracujeme nyní s Američany na shazování zásob nebo na možnosti přistání na ostrově. Protože byl ostrov za války využíván Brity nebo Američany, má ranvej,” řekl Richard Williams z falmouthské stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám