Hlavní obsah

Boeing se stovkou pasažérů sjel z ranveje do řeky a rozlomil se

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Boeing 737 sjel v úterý při přistání v Indonésii z ranveje do mělké řeky, kde se rozlomil. Všech sto devět osob na palubě stroje nehodu v hlavním městě provincie Západní Papua Manokwari přežilo, uvedla AFP. Zranění utrpělo 73 lidí, oznámila CNN.

Článek

„Sjel z ranveje a částí trupu skončil v řece,“ popsal nehodu generální ředitel civilního letectví Bhakti Singayuda. Přední část s kokpitem se odlomila a zbytek stroje až po ocasní část skončil v mělké řece nebo kanálu vzdáleném dvě stě až 700 metrů od konce ranveje.

Za nehodu podle něj mohl především silný déšť a také mlha. Boeing indonéské letecké společnosti Merpati letící z nedalekého Sorongu, dostal na ranveji v Manokwari smyk, uvedl web Brisbane Times.

Foto: Profimedia.cz

Stroj se rozlomil

"Sto tři cestující a šest členů posádky jsou naživu. Někteří jsou zraněni a byli převezeni do nemocnice," dodal Singajuda. Zraněných nakonec nebylo jen dvacet ale 73. Utrpěli většinou zlomeniny končetin a úrazy hlavy.

Indonésie, kterou tvoří asi 6000 obydlených ostrovů, je do značné míry závislá na letecké dopravě, jež mezi jednotlivými místy zajišťuje spojení. Bezpečnost letecké dopravy je tam ale jedna z nejhorších na světě. Evropská unie dala v červenci 2007 všech 51 indonéských leteckých společností na "černou listinu", jež jim zakazuje přistávat na letištích v 27 zemích EU. V červenci 2009 byly z tohoto seznamu vyjmuty čtyři indonéské společnosti včetně národního leteckého přepravce Garuda.

Loni havarovala dvě letadla společnosti Merpati. Jedno z jeho letadel při startu ztratilo podvozek. V srpnu pak zahynulo 16 lidí při havárii stroje Twin Otter. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám