Hlavní obsah

Počet znásilnění v Kambodži rapidně roste, oběťmi jsou i děti

Novinky, CNN, ČTK, Alex Švamberk, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International varovala na Mezinárodní den žen před nárůstem počtu znásilnění v Kambodži během loňského roku. Nahlášených případů je o čtvrtinu více. Ty přitom tvoří jen špičku ledovce, mnoho znásilněných útok nenahlásí. Další případy vyřeší odškodné pro oběť nebo úplatky úřadů. Oběti navíc mají jen omezený přístup k lékařským a právním službám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Většina policistů, nevládních organizací a úředníků setkávajících se s tímto tématem souhlasí, že znásilnění přibývá,“ uvádí zpráva. I vláda, která kvůli zacházení se znásilněnými čelí kritice USA, potvrzuje, že znásilnění v zemi představují problémy. Ministryně pro ženské záležitosti připustila minulý týden, že roste strach ze skupinového znásilnění.

"Mnohým obětem znásilnění snaha dosáhnout spravedlnosti nebo pomoc od lékařů přináší další trauma,“ uvádí zpráva a pokračuje. „Desítky obětí nám řekly, že čelí vydírání, ignoraci a tomu, že jim úředníci, jejichž úkolem je pomáhat a chránit, jim ani nevěří.“ Aby policie vůbec začala jednat, musejí ji uplácet. Amnesty vyslechla třicet žen a dívek ve věku od deseti do čtyřiceti let.

Zpráva popisuje i případ policisty obviněného ze sexuálního napadení ženy v karaoke baru. Jeho nadřízený sdělil že případ nemůže být považován za znásilnění, když napadená žena nebyla panna.

Roste počet znásilněných dětí

Amnesty International otevřeně upozorňuje na vzrůstající počet znásilněných dětí: “Rostoucí počet zpráv o znásilnění včetně znásilnění velmi mladých dívek a skupinových znásilnění, plní kambodžské noviny.“ Lidé, kteří přicházejí do styku s oběťmi, to podle Amnesty potvrzují: „Rostoucí počet obětí tvoří děti.“ Ty jsou poté stigmatizovány, tvrdě diskriminovány a většinou musejí opustit školu.

V lednu americká nevládní organizace ECPAT uvedla, že třetinu sexuálních pracovnic v Kambodži tvoří nezletilí. Velký počet obětí tvoří Vietnamky nucené k prostituci v nevěstincích, masážních salónech a karaoke barech.

Zneužívanou dívku zabil alkohol

CNN tehdy uvedla tragický případ zneužívané Vietnamky, která zemřela v sedmnácti. V deseti byla prodána do nočního podniku, kde byla bita a znásilňována. Pak pracovala v karaoke baru jako společnice. Tam se naučila nezřízeně pít, protože pití za ni platili zákazníci. V sedmnácti zemřela na selhání jater. [celá zpráva]

Kambodža je jednou ze zemí, kde sexuální turisté vyhledávají styk s dětmi a pannami. Americké ministerstvo zahraničních věcí se na zemi snaží tlačit, aby omezila obchod s dětmi, zařadilo ji na seznam zemí kategorie 2. To znamená, že je potřeba dění v zemi sledovat, protože místní vláda nedodržuje ani všechny základní podmínky, které mají obchodu s lidmi zabránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám