Hlavní obsah

Výbuch pumy zabil v Indii osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pune
Aktualizováno

Zřejmě výbuch bomby zabil v sobotu nejméně osm lidí v oblíbené restauraci v západoindickém městě Pune. Podle policie k výbuchu došlo v době, kdy byla hojně navštěvovaná prodejna rychlého občerstvení German Bakery plná turistů a cizinců. Indická vláda podle agentury PTI oznámila, že šlo o atentát.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle prvních zpráv bylo při výbuchu zraněno dalších nejméně 33 lidí. Policie se domnívá, že šlo o bombový útok. Pokud se tato verze potvrdí, bude to podle agentury Reuters první velký útok v Indii od pumových atentátů v Bombaji v listopadu 2008.

Zatím není jasné, zda mezi oběťmi jsou cizinci. "Slyšeli jsme obrovský hřmot a všichni vyběhli ven, byl to velký náraz a všude se povalovaly kousky těl," popsal explozi jeden ze zaměstnanců.

Bombu podle agentury AP prý někdo přinesl v balíčku, kterého si všimla jedna z číšnic. Když ho chtěla otevřít, nastala exploze. Výbuch byl velmi silný, průčelí restaurace proměnil v trosky a v okolí rozmetal okenní výplně. "

Slyšeli jsme obrovský hřmot a všichni vyběhli ven. Byl to velký náraz a všude se povalovaly kousky těl," popsal explozi jeden ze zaměstnanců. Agentura Reuters uvedla, že restaurace, kde došlo k výbuchu, leží nedaleko židovského centra chasidského hnutí Chabad Lubavič, které také hojně navštěvují cizinci. Centrum stejného hnutí se stalo v roce 2008 jedním z terčů útoku islamistických teroristů v Bombaji.

Útok má zkomplikovat vztahy s Pákistánem

Nový atentát je podle Reuters první velký útok v Indii od pumových atentátů v Bombaji v listopadu 2008. Tehdy teroristé při třídenním běsnění zabili 166 lidí. Před útoky v Bombaji zasáhla vlna bombových útoků Indii už dříve v roce 2008. Zabito bylo přes 100 lidí. Police z teroru v té době obvinila domácí muslimské teroristy.

V podezření, že alespoň některé útoky spáchali, byli ale také indičtí militantní hinduisté. Hovořilo se i o takzvané pákistánské stopě a teroristické útoky značně zhoršily vztahy mezi Indií a Pákistánem.

Obě země se nedávno dohodly na jednání 25. února v Dillí. Má to být první oficiální schůzka jejich představitelů od útoků v Bombaji. Podle agentury AP ale atentát může snahy o snížení napětí velmi poškodit a plánovanou schůzku ohrozit.

Hinduističtí nacionalisté se už dali v sobotu  slyšet, že útok spáchali teroristé ze sousedního Pákistánu. K odpovědnosti za atentát se dosud ale nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám