Hlavní obsah

Afrika a Asie bude svědkem prstencového zatmění Slunce

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedenáct minut pohasne v pátek Slunce před očima lidí, kteří zvednou hlavu k obloze v oblasti Indického oceánu. Zatmění způsobené přechodem Měsíce mezi Zemí a Sluncem začne podle serveru Space.com brzy ráno ve Střední Africe, pak bude postupovat přes cíp Indického subkontinentu do Jihovýchodní Asie a nakonec si ho budou moci vychutnat obyvatelé Číny.

Foto: Beawiharta, Reuters

Článek

Zatmění bude nejlépe pozorovatelné asi v 300 kilometrovém pásu. Částečné zatmění bude moci pozorovat většina lidí v Africe a Asii. V Evropě se při dobré viditelnosti projeví zatmění nanejvýš „olíznutím“ slunečního kotouče. Potenciálně je možné zatmění částečně pozorovat kolem 7:45 na jihovýchodě republiky.

Nicméně i tak jde o tzv. prstencové zatmění, které je chudším příbuzným úplného zatmění Slunce.

Země je při prstencovém zatmění nejblíže Slunci na své dráze kolem něj a Měsíc je při přechodu v nejvzdálenějším bodě na svém oběhu kolem ní. Měsíc proto není „dostatečně velký“, aby zaclonil sluneční disk úplně a tak v zákrytu zůstane kolem potemnělého Měsíce žhnoucí korona.

Částečné zatmění je svým způsobem ještě nebezpečnější než zatmění úplné, protože neexistuje okamžik, kdy by bylo možné jej pozorovat bez odpovídajícího silného filtru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám