Hlavní obsah

Potravinový program OSN vytlačili z jihu Somálska islamisté

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Pracovníci Světového programu pro výživu (WFP) se stahují z části Somálska. Agentura při OSN cítí, že tam nejsou před sílícími skupinami islámských povstalců v bezpečí. Opatření se podle ní dotkne asi miliónu lidí.

Článek

Jedná se o nejvýraznější omezení mise WFP za poslední roky, uvedla BBC. Hrozbou jsou především milice al-Šabáb, které pracovníky programu obviňují z likvidace místního zemědělství tím, že Somálce nutí spoléhat se na dovoz. WFP to odmítá, zemědělci nejsou schopni vyprodukovat dostatek potravin sami, argumentuje.

Al-Šabáb na jihu Somálska daly WFP termín k odchodu do prvního ledna a po dalších humanitárních organizacích požadují, aby nezaměstnávaly ženy a každého půl roku milicím za ochranu platily 20 000 dolarů (asi 360 000 korun).

WFP celkem uzavřela šest svých středisek. Zaměstnanci se přesunou do těch, která zůstávají otevřená. Na pomoci programu při OSN je závislých přes 190 000 dětí a mnohem více dospělých.

Somálsko je bez funkční vlády od roku 1991. Nynější vládní kabinet, kterému pomáhají mírové jednotky Africké unie, nemá pod kontrolou ani celé hlavní město Mogadišo.

Reklama

Výběr článků

Načítám