Hlavní obsah

Islamisté v Nigérii zabili osm policistů oštěpy a šípy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nejméně osm policistů zabili na severu Nigérie ve státě Bauchi islámští ozbrojenci, kteří na ně zaútočili šípy a oštěpy. Útok byl dílem fundamentalistické skupiny známé jako Yan Kala Kato, která se snaží dosáhnout propuštění svého zadrženého vůdce, napsala agentura AP.

Foto: George Esiri, Reuters

Nigerijští povstalci. Ilustrační foto

Článek

Vůdce skupiny policie zadržela a vyslýchá kvůli zabití několika příslušníků islámské sekty Boko Haram. V červenci zaútočili příslušníci Boko Haram na policejní stanici ve městě Bauchi a odstartovali tak vlnu násilností, při nichž bylo zabito více než 700 lidí.

Skupina Yan Kala Kato se v Nigérii poprvé objevila začátkem 80. let, když její tehdejší vůdce Muhammadu Marwa Maitatsine vyhlásil válku všem, kdo nevěří jeho fundamentalistickému učení. Při následných střetech mezi skupinou a vládními silami bylo zabito více než 4000 lidí včetně samotného Maitatsineho a většiny jeho stoupenců. Skupina byla posléze zakázána.

Sever Nigérie je převážně muslimský, zatímco jihu státu dominuje křesťanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám