Hlavní obsah

Čínského disidenta poslal soud na jedenáct let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Hong-kong

Soud v Pekingu poslal v pátek disidenta Liou Sia-paoa na jedenáct let do vězení za "podněcování k rozvracení státní moci". Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obhájce. Liou je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů Charta 77.

Článek

Prokuratura Lioua vinila z toho, že se zveřejněním kritiky vládnoucí komunistické strany a spoluautorstvím Charty 08 dopustil rozvracení státu.

Disident se před soudem doznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. Podle svého švagra a obhájce v jedné osobě Liou usiluje jen o svobodu slova, ne o svržení komunistického režimu.

Proti zatčení a souzení Lioua protestovala řada demokratických států a mezinárodních organizací, které se zabývají ochranou lidských práv. Čína ale důrazně tyto snahy odmítla a označila je za vměšování se do vnitřních záležitostí země.

Po vynesení rozsudku v Hong-kongu proti rozsudku protestovalo dvacet lidí. Mířili k čínskému úřadu ve městě, který zastupuje velvyslanectví. Zasáhla proti nim policie a zranila čtyři lidi. Spojené státy vyzývaly k propuštění disidenta a tvrdily, že jsou případem hluboce znepokojeny.

Liouovi bude příští pondělí 54 let. Spisovatel je čestným předsedou čínského PEN-klubu a univerzitním profesorem. V minulosti byl již 20 měsíců vězněn po potlačení demokratického hnutí na náměstí Tchien-an-men v roce 1989.

Za Chartu 08 byl zatčen loni v prosinci, když se organizátorům podařilo získat několik set podpisů a chtěli dokument zveřejnit. Žádný jiný signatář zatčen nebyl. Charta 08 žádá svobodu vyjadřování a dodržování lidských práv. Od té doby Chartu 08 podepsalo deset tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám