Hlavní obsah

V Ugandě chtějí popravovat nakažené homosexuály

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Ugandští zákonodárci projednávají návrh zákona zavádějícího trest smrti pro některé homosexuály a tresty vězení pro jejich rodinné příslušníky a přátele, kteří je nenahlásí. Dokonce i nájemci mohou skončit za mřížemi za poskytnutí pronájmu homosexuálům, uvedla agentura AP.

Článek

Podle aktivistů za práva sexuálních menšin by takový zákon jen podpořil nenávist a byl by jen překážkou v boji proti HIV a AIDS. Tvrdí, že návrh je součástí tažení proti komunitě gayů, jehož oživení je patrné na celém černém kontinentě, protože jsou zástupci této minority stále více slyšet. Zákon bude podle aktivistů pravděpodobně přijat, i když v pozměněné podobě.

Návrh počítá s trestem smrti pro homosexuály nakažené HIV, nebo za znásilnění osoby stejného pohlaví. Jinak za homosexualitu hrozí doživotí. Každý, kdo takovým lidem pomáhá, podporuje je a radí jim, skončí za mřížemi až na sedm let. Kdo nenahlásí porušení zákona, může počítat se třemi lety vězení.

Předkladatel zákona David Bahati tvrdí, že vítá konstruktivní kritiku k návrhu, ale striktní norma je podle něj potřeba, aby se homosexuálům zamezilo "v rekrutování školáků".

AP citovala středoškolského učitele David Kisambiru, podle něhož mladí Uganďané na druhém stupni základních škol přejímají všechno ze Západu a Ameriky. "Velký počet studentů byl obrácen v gaye. Slyšeli jsme o skupinách lidí, které od nějakých organizací homosexuálů v rozvinutých zemích dostávají peníze k náboru mladých pro homosexuální aktivity," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám