Hlavní obsah

Chtěli unést letadlo, ale cestující je přemohli

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Pokus dvou mužů unést letadlo s třemi desítkami lidí na palubě skončil v pondělí nad Somálskem naprostým fiaskem. Cestující je navzdory tomu, že byli ozbrojení, přemohli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stroj byl na cestě z Bossassa v autonomním regionu Puntland do Džibutska. Když letadlo nabralo výšku, dva muži na palubě začali ostatní ohrožovat zbraněmi a žádali, aby přistáli v severosomálském městě Las Qorey. Podle některých zdrojů chtěli unést německé novináře na palubě.

Cestující se ale nedali a dvojici přemohli. Letadlo se pak vrátilo do Bossassa, kde se neúspěšní únosci pokusili o útěk. Jeden byl v následné přestřelce s policií zraněn, nikomu jinému se nic nestalo. Potom se letadlo vydalo znovu do Džibutska.

Podle policie byla dvojice napojená na militantní somálskou skupinu al-Šabáb. V Somálsku panuje dlouhodobě chudoba a bezpráví, země je bez funkční vlády od roku 1991. Únosy cizinců za výkupné patří k běžnému způsobu získávání peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám