Hlavní obsah

Čína uspořádala největší ohňostroj v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Olympijský ohňostroj v létě 2008 měl být největší v historii. Čína ho ale rok poté překonala - k oslavám 60. výročí založení ČLR uspořádala delší, větší a ještě zářivější hru světel.

Článek

Ohňostroj doprovázela přehlídka tanečníků a hudebníků. Show trvala dvě hodiny.

Většina lidí neměla příležitost podívanou sledovat přímo, musela se spokojit s televizními obrazovkami, i tak ale byli diváci nadšení.

Někteří kritizovali to, jak jsou oslavy velkolepé. Organizace oslav stála desítky miliónů, které šly z daní obyvatel.

Čínská lidová republika vznikla před 60 lety.
Komunistický vůdce Mao Ce-tung ji vyhlásil na pekingském náměstí Tchien-an-men v záplavě rudých vlajek 1. října 1949. Vyhlášením ČLR skončilo chaotické období občanské války, v níž o moc bojovali komunisté podporovaní SSSR proti kuomingtanské armádě generála Čankajška. .
Budování nové Číny provázely obrovské potíže. Země prošla obdobím hladomorů, kulturní revoluce na přelomu 60. a 70. let zase nenávratně zpřetrhala tradiční společenské vazby. Po ekonomickém krachu Mao odstoupil, svůj vliv si však zachoval až do své smrti v roce 1976. Teprve v 80. letech 20. století se do čela komunistické strany dostalo proreformní křídlo, nejlidnatější země světa prodělala řadu reforem a zejména ekonomicky se více přiblížila západu.
V polovině 90. let byl v ČLR nastartován rychlý hospodářský růst, jenž trvá dodnes a rychle stimuluje všechny oblasti hospodářství. Čínské ekonomice se podařilo v roce 2005 předstihnout britskou a v roce 2007 německou a dle hrubého domácího produktu se dostala na třetí místo na světě.
Na pluralitní systém a demokratizaci ale země prozatím čeká.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám