Hlavní obsah

Indičtí vesničané prchají před nájezdy zabijáckých slonů

Novinky, BBC, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phulbani

Stovky indických vesničanů byly nuceny vyhledat azyl v uprchlických táborech ve státě Urísa poté, co jejich sídla napadlo stádo zuřivých slonů. Sedm lidí bylo při sloních útocích zabito, několik dalších zraněno. Zabijácké stádo čítá zhruba 13 slonů a vyhnalo z domovů už na 2500 lidí ze 45 vesnic.

Foto: ČTK

Sloni indičtí

Článek

Zatím není jasné, co přimělo sloní stádo k migraci do distriktu Kandhamal ze sousedního okrsku. Ochránci přírody ale upozorňují na to, že vinou lidských zásahů se přirozené prostředí divokým zvířatům stále scvrkává a za potravou musejí urazit delší cestu.

Sloni do základů zbourali na pět stovek domů v sedmi vesnicích. „Otevřeme víc záchytných táborů, pokud budou útoky pokračovat,“ prohlásil zástupce vedení okrsku Krišen Kumar.

Podle něj sloní gang urazil 300 kilometrů a při své cestě dokonce prošel jedním městem.

Přírodovědci se utábořili v místě útoků, aby zjistili, proč se sloni vydali do Kandhamalu, kam dorazili téměř před měsícem. Při jednom z útoků minulý týden sloni zabili tři lidi a zničili přes sto obydlí.

Minulý rok rozzuřený slon zabil nejméně sedm lidí a dalších 24 zranil v severoindickém státě Uttarákhand.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám