Hlavní obsah

Na humanitárních dodávkách závisí víc než polovina Somálců

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálsko čelí jedné z nejhorších humanitárních katastrof za posledních 18 let. V úterý to uvedla OSN s tím, že na dodávkách pomoci je závislá už více než polovina obyvatel země.

Foto: Feisal Omar , Reuters

Článek

Podle potravinového programu OSN (FSNAU) potřebuje pomoc 3,76 miliónu Somálců a situace se může ještě zhoršit, zejména s ohledem na pokračující boje povstalců a provládních stran.

Somálsko je fakticky bez funkční vlády od roku 1991 a o moc bojuje několik skupin. Mezi nimi mají silnou pozici bojovníci z organizace al-Šabáb, která má ve svých řadách i sympatizanty ze zahraničí. Al-Šabáb usiluje o nastolení islámského práva v Somálsku.

Islamisté koncem roku 2006 dobyli i hlavní město Mogadišo, ale postupně byli vytlačeni s pomocí intervenující etiopské armády a částečně také amerického námořnictva, jejichž lodě ostřelovaly rebely prchající do Keni.

V čele současné vlády stojí od ledna umírněný muslim Šárif Šejk Ahmed, kterého podporuje OSN i mírové posily Africké unie v síle přibližně 4000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám