Hlavní obsah

Indická policie chladnokrevně zastřelila muže a těhotnou ženu, lhala o přestřelce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Londýn

V indickém městě Imphal na východě země u hranic s Barmou je od úterý vyhlášen zákaz vycházení, uvádí AP. V pondělí tam propukly masové demonstrace, když dillíjský časopis Tehelka zveřejnil fotografie, jak policie chladnokrevně zavraždila Čungkama Sandžíta. Původně tvrdila, že tohoto bývalého separatistu zabila v přestřelce, v níž zahynula i těhotná Th. Rabinová. I tu zřejmě policie chladnokrevně zabila, protože k žádné přestřelce nedošlo.

Foto: Jinendra Maibam , Reuters

Tělo Rabinové na korbě pick-upu

Článek

Čungham Sandžít byl zastřelen 23. července. Týž den bylo do márnice převezeno prostřílené tělo těhotné ženy. Podle policie se bývalý separatista ozbrojený devítimilimetrovou pistolí mauser odmítl vzdát a padl v přestřelce s policisty, v níž zbloudilé kulky zasáhly i těhotnou ženu.

V pondělí ale časopis Tehelka zveřejnil sérii deseti fotografií ukazujících, že Sandžít byl neozbrojený a policistům se nijak nebránil. Snímky přetiskl list Guardian. Zásah poblíž lékárny vypadal mimořádně klidně, po chvíli ale policisté tasili zbraně a Sandžíta začali strkat směrem k lékárně. Na dalším snímku je již vidět, jak policisté táhnou mrtvé Sandžítovo tělo za nohy ven z lékárny. Hodili je na korbu pick-upu.

Šéf opoziční strany MPP Radabinon Kjodžam nešetřil tvrdými slovy: "Je to jasný případ chladnokrevné vraždy spáchané policií a premiéra státu Manipur Manmohan Singh musí přijmout morální odpovědnost a resignovat.“

Foto: Jinendra Maibam , Reuters

Policisté v Imphalu zasahují proti demonstrantům.

Ve městě se konají od pondělí velké demonstrace a opozice v jejich pořádání pokračuje, přestože v úterý večer byl vyhlášen ve městě zákaz vycházení. Singh se snažil situaci uklidnit tím, že šestici policistů ze záběrů suspendoval. Slíbil také vyšetření smrti Sandžíta i těhotné Rabinové.

Foto: Jinendra Maibam , Reuters

Demonstrant v Imphálu střílí na muže zákona z praku.

Indická policie podezřelé radši vraždí

Případ se považuje za další potvrzení oblíbené indické policejní taktiky, kdy policisté raději rovnou zabíjejí lidi, u nichž si nejsou jisti, zda by je soud poslal skutečně za mříže. Na tuto taktiku tento týden upozornila i organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch, podle níž indická policie zadržené také mučí. Citovala výpověď jednoho policisty, který dostal nařízeno zlikvidovat podezřelého: "Hledám cíl. Bojím, se že půjdu do vězení, ale když to neudělám, ztratím místo."

Foto: Jinendra Maibam , Reuters

Imphálské ženy demonstrují

Imphal a nedaleká Šilonga v sousedním státu Megalaja patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím u hranic s Barmou. V oblasti sedmi severovýchodních indických států, označovaných jako sedm sester, jsou ale velmi aktivní vzbouřenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám