Hlavní obsah

Američtí vojáci se v Afghánistánu ocitli v pekle bojů, padl britský velitel

Novinky, CNN, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Američtí vojáci se v pátek během druhého dne ofenzívy proti radikálům z Tálibánu v provincii Hílmand na jihu země dostali do těžkých bojů. Generál Larry Nicholson, který jim velí, při hodnocení situace uvedl, že vojáci se dostali „do pekla bojů“ a čelí „obtížným výzvám“. V provincii také padl britský velitel.

Článek

Cílem operace Kandžár zvané také Strike of The Sword (Úder meče) je obsadit spodní část údolí řeky Hílmand. Provincie je jedním z opěrných bodů Tálibánu a současně je to oblast, kde se pěstuje velké množství máku za účelem produkce opia.

Během úvodního dne operace se 4000 příslušníků americké námořní pěchoty a sedm set Britů setkávalo jen s malým odporem. Američané ovládli okresy Naua a Garmsír i s jejich správními středisky a pomáhají afghánské armádě obsadit Chán Našin u hranic s Pákistánem.

 Oblast aktuálních bojů v Afghánistánu

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty sedí ve dveřích vrtulníku Chinook s kulometem připraven pálit po bojovnících Tálibánu.

Přicházejí komplikace

Problémem při bojích v Afghánistánu ale není jednotlivá města ovládnout, ale udržet. Tálibán se většinou v prvních dnech operací stáhne a teprve později tvrdě udeří, upozorňují experti, kteří čekali, že se situace postupně přiostří. Podle amerického generála se tak stalo už v pátek.

Foto: Peter Graff , Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty hlídkuje v dobyté oblasti afghánské provincie Hílmand

Hádží Achtar Muhammad, obyvatel správního střediska provincie Laškargáhu,  se domnívá, že americké a britské oddíly podporu místních lidí v regionu unaveném cizím vměšováním nemají šanci získat. I on upozornil, že je problémem odlišit členy Tálibánu od civilistů.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Likvidace nastražené nálože

V Hílmandu padl britský velitel

V Hílmandu paralelně s operací Úder meče probíhá už čtrnáct dní britská operace Panther's Claw (Spár pantera). V operaci padl už ve středu velitel britské jednotky podplukovník Rupert Thorneloe. Spolu s řidičem tanku Joshuou Hammondem ho u kanálu v Laškargáhu zabila nastražená nálož. Oba v tu chvíli jeli v obrněném transportéru.

Podplukovník je nejvyšší britskou šarží, která zemřela v boji od války o Falklandy v roce 1982. Velel tisícovce mužů.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Odminovávací robot v akci

Reklama

Výběr článků

Načítám