Hlavní obsah

Při násilnostech v Keni zemřelo 24 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Nejméně 24 lidí zahynulo během násilnosti, které v noci na úterý propukly mezi obyvateli keňského města Karatina a členy zakázané sekty Mungiki, obviňované z kriminálních aktivit. Oznámila to agentura AP s odvoláním na keňskou policii. Podle Reuters policie 37 lidí zatkla. Příčinou střetů byla údajně obrana proti vymáhání výpalného.

Článek

Obyvatelé Karatiny, ležící v centrální části země, se během noci střetli s přívrženci Mungiki, kteří od nich vymáhali peníze. Většina obětí pochází z řad Mungiki, uvedl policejní mluvčí Charles Owino.

Sekta Mungiki
Mungiki tvoří převážně mladí příslušníci nejpočetnějšího keňského kmene Kikujů, kteří odmítají "západní" křesťanské tradice a modlí se k bohu hory Keňa. Sekta, jejíž název v překladu znamená "dav", se inspirovala myšlenkami keňského povstaleckého hnutí Mau Mau. Po vzoru jeho bojovníků nosí členové Mungiki vlasy smotané do dredů.
Kvůli politickému násilí, vraždám a vybírání výpalného od majitelů taxíků a dalších vozidel sloužících k veřejné dopravě byla sekta v roce 2002 oficiálně zakázána, v zemi však působí i nadále. Skupina je známá utínáním hlav některých ze svých obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám