Hlavní obsah

Cholera zabila v Zimbabawe 3000 lidí a nakažených přibývá

Novinky, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/PRETORIA

Epidemii cholery se v Zimbabwe se nedaří zvládnout. Nemoc si v zemi od srpna vyžádala už 2971 obětí, uvedlo v úterý Oddělení OSN pro humanitární záležitosti (OCHA). Nemocí se nakazilo už 56 123 lidí.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Nemocní cholerou v zimbabwském hlavním městě Harare

Článek

O prudkosti šíření cholery v zemi svědčí to, že od pondělí do úterý vzrostl počet mrtvých o 102 a bylo nahlášeno 2817 nových případů cholery. Podle OCHA zemře každý dvacátý nakažený obyvatel Zimbabwe. Běžně na choleru přitom umírá jen jedno procento nakažených.

Mugabe lhal o zvládnutí epidemie

Epidemie propukla v Zimbabwe v srpnu a rychle se šířila. Země je v rozkladu, sužuje ji astronomická inflace. Nefunguje infrastruktura. Slova prezidenta Roberta Mugabeho ze začátku prosince, že nemoc je pod kontrolou, se ukázala jako lež záhy poté, co je pronesl.

Stejně vyznělo pondělní chvástání listu Herald, že v hlavním městě Harare je cholera na ústupu, i když vládní hlásná trouba varovala, že na jihozápadních předměstích metropole je stále přítomna a proto nesmí polevovat bdělost.  

Současná situace předstihuje nejhorší scénář Světové zdravotnické organizace. Ta v prosinci uvedla, že do března, kdy období cholery končí, se jí může nakazit až 60 000 lidí.

Cholera se navíc šíří i do sousedních zemí. V Jižní Africe se nemocí od 15. do 24. listopadu nakazilo 5696 osob. Zemřelo jich 36. Cholera je hlášena i z Angoly, Bečuánska, Malawi, Mozambiku, Namibie, Svazilska a Zambie. V oblasti se nemoc už stává endemickou, tedy trvale přítomnou.  

Politická krize v Zimbabwe trvá

Zimbabwe je vedle humanitární katastrofy zasaženo i hlubokou ekonomickou a politickou krizí. Naděje, že se politickou krizi podaří vyřešit na summitu Společenství pro rozvoj jižní Afriky v Pretorii v úterý padla, když představitelé zimbabwské opozice opět nedosáhli dohody s prezidentem Robertem Mugabem na vytvoření společné koaliční vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Cholera v Zimbabwe zabila přes 500 lidí

Zimbabwská vláda vyhlásila celostátní výjimečný stav kvůli epidemii cholery, kterou původně popírala. Nemocí se nakazilo 12 545 lidí a vyžádala si už 565...

Výběr článků

Načítám