Hlavní obsah

Černé díry zřejmě vznikly dříve než galaxie

Novinky, BBC, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci jsou o kousek blíže vyřešení problému, zda ve vesmíru vznikaly nejdříve galaxie a potom černé díry či naopak. Problémem se zabývají už roky. Dosud ale nebylo jasné, zda galaxie vznikly poté, co černá díra svou gravitací přivodila kumulaci materiálu a vznik hvězd, nebo díra vznikla až v době, kdy byla galaxie zformována. Nyní zjistili, že pravděpodobnější je první varianta, tedy že nejprve byly černé díry.

Foto: Profimedia.cz

Spirální galaxie M47 na snímku Hubblova teleskopu.

Článek

"Vypadá to, že nejdříve vznikly černé díry," řekl Chriss Carilli z observatoře v Novém Mexiku na astronomické konferenci v Californii.

Podle vědců se už dříve vědělo, že černé díry uprostřed galaxií s nahuštěným materiálem v jejím centru souvisí. Zatím ale nebylo jasné, zda se oba objekty vytvářely společně nebo rostly nezávisle na sobě.

První galaxie se začaly formovat před 13,7 miliardy let. Vědci pomocí analýzy záření okolních galaxií zkoumali jejich chování krátce po jejich vzniku. "Konečně jsme byli schopni změřit černé díry a masy materiály v centru galaxií tak, jak vypadaly před miliardami let," řekl Fabian Walter z Max-Plankova institutu v německém Heidelbergu.

Z výzkumu vyplynulo, že po vzniku vesmíru nebyl poměr růstu mezi černou dírou a centrem galaxie vyrovnaný. "Vypadá to, že černé díry začaly růst jako první," doplnil Walter.

Černá díra

Černá díra je neviditelné seskupení hmoty ve vesmíru s tak silnou gravitací, že pohlcuje vše včetně světla. Může vzniknout kolapsem velké hvězdy, která se zhroutí a její gravitace se obrovsky zvýší. Dalším způsobem vzniku je i shromažďování hmoty, jejíž gravitační pole postupně roste a začíná pohlcovat vše. Existence černé díry je dokázána pozorováním chování objektů v její blízkosti.

O tom, že v centru každé galaxie existuje černá díra, se spekuluje od 80. let. Ta, která má být v centru Mléčné dráhy, byla pojmenována Sagittarius (Střelec) A. Jde o kompaktní objekt, jehož záření vědci pozorovali už dříve a později vyslovili hypotézu, že by mohlo jít o černou díru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám