Hlavní obsah

Saudský soud zamítl osmileté dívce rozvod

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Osmiletá dívka je podle saúdskoarabského soudu příliš mladá na to, aby se rozvedla se svým 58letým manželem. Holčičku provdal její otec, který byl prý po krk v dluzích, za 4 tisíce dolarů (76 tisíc korun). Podle příbuzných nevěsty se ženich zaručil sňatek v příštích deseti letech „nenaplňovat“ a povolit dívce žít s její matkou.

Foto: Profimedia.cz

V Saúdské Arábii se stále častěji prosazuje wahhábismus, přísně konzervativní odnož sunnitského islámu. (Ilustrační foto)

Článek

Právě matka, která se svým mužem již nežije, podala žádost o dceřin rozvod u soudu ve městě Unajzah severně od metropole Rijádu.

Soud rozhodl šalamounsky - dívku může rozvést, ale musí o to požádat sama. To však bude možné, až dosáhne puberty. „Soud rozhodl, že žádost musí podat samotná dívka až dosáhne puberty,“ řekl k případu právník matky.

Svatby s mladistvými jsou příležitostně uzavírány na území Arabského poloostrova a především v Saúdské Arábii, kde se stále častěji prosazuje wahhábismus, přísně konzervativní odnož sunnitského islámu.

Lépe dopadl obdobný případ v sousední zemi v dubnu tohoto roku: jemenský soud tehdy souhlasil s rozvodem osmiletého děvčátka a 28letého muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám