Hlavní obsah

Na okupovaném letišti v Bangkoku uvízli i Češi

Novinky, rei, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BANGKOK
Aktualizováno

Na letišti v thajském hlavním městě, které třetím dnem blokují tisíce vládních odpůrců, ve středu uvízly asi tři tisíce lidí včetně nejméně tří Čechů. Podle ministerstva zahraničí trojice není v nebezpečí ani jí nehrozí bezprostřední nouze.

Článek

„Trojice Čechů už byla odbavená, ale let jim zrušili. Nabídli jsme jim odvoz do hotelu, který ale odmítli s tím, že využijí nabídky aerolinií. V hotelu se nimi setkala naše konzulka,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová s tím, že turisté měli dost peněz a nestrádali.

Letiště bylo v posledních dnech prozatímním sídlem vlády, jehož zasedání ohrožovaly protesty aktivistů. V úterý demonstranti zabrali i letiště a úřady musely přerušit provoz. Ve středu se tam nacházely tři tisíce bezprizorních turistů.

Trojice Čechů, o níž má informaci ministerstvo zahraničí, ale nemusí být všichni Češi, kteří na letišti uvízli. „V Thajsku je nyní přibližně 400 českých turistů, z toho přibližně 200 přes české cestovní kanceláře. Nemáme hlášeno od cestovních kanceláří, že by byl některý z turistů v ohrožení. Čeští turisté, kteří přilétávali do Thajska v úterý večer byli z důvodu uzavření bankogského letiště přesměrováni na letiště v Pattaya, což je přibližně 130 km od Bangkoku,“ uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Česká ambasáda v Bangkoku Novinkám potvrdila, že trojice na letišti Suvarnabhumi slyšela další lidi mluvit česky. Nikdo z nich však české úřady nekontaktoval.

CK musela odložit odlet osmi klientům

Ve středu se z Thajska měli vracet například klienti cestovní kanceláře Firo Tour, ale kvůli problémům na letišti jim společnost musela prodloužit ubytování v hotelu. „Máme osm klientů na ostrově Samui, přes Bangkok měli přiletět zpět do ČR. Zatím není jasné, jak dlouho budou muset v Thajsku zůstat,“ řekla Novinkám mluvčí CK Pavlína Pešová. Dodala, že společnost je s klienty v kontaktu.

Situace na letišti je nepřehledná, úřady nejsou schopné nic koordinovat, uvedla americká stanice CNN. „Nikdo nám nic neřekne, nejdou vyměnit peníze, kreditní karty neakceptují,“ řekla CNN jedna ze svědkyň. Kvůli zablokovanému letišti musely úřady odklonit i letadlo s premiérem Somčajem Vongsavatem, který se vracel ze summitu v Peru a musel přistát v Čiang Mai na severu země. Později tam provládní demonstranti zastřelili jednoho protivládního aktivistu.

Thajsko

Thajsko navštíví podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 17 tisíc Čechů ročně. Je tak pro Čechy spolu s Kubou a Spojenými arabskými emiráty jednou ze tří nejpopulárnějších exotických dovolenkových destinací.

Letiště Suvarnabhumi

Je hlavním mezinárodním leteckým uzlem. Bylo otevřeno v září 2006 a je nejrušnějším letištěm v Asii. Nachází se na něm také nejvyšší řídící věž a třetí největší terminálová budova na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám