Hlavní obsah

KLDR ukázala fotky Kim Čong-ila, jak jsou staré, není poznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Nové snímky prvního muže KLDR Kim Čong-ila zveřejnila severní Korea. Na nich sleduje fotbalový zápas dvou armádních týmů, který se měl uskutečnit na začátku letošního října. Informovala o tom v neděli jihokorejská média. Pchjongjang podle nich chce fotografiemi vyvrátit dohady o tom, že Kim částečně ochrnul po mozkové mrtvici. Na snímcích je ale vidět pouze vůdce na tribuně, hráči nikoliv.

Foto: Reuters

Kim Čong-il promlouvá ke svým příznivcům.

Článek

KLDR zveřejnila selkem 14 fotek šestašedesátilétého muže. většinou je na nich on sám a nic jiného, podle čeho by se dal určit čas konání zápasu.

"Po shlédnutí zápasu Kim Čong-il pogratuloval fotbalistům a ocenil úroveň hry," uvedla oficiální severokorejská agentura KCNA.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu zesílily poté, co se 9. září neobjevil na vojenské přehlídce u příležitosti oslav 60. výročí vzniku KLDR. Podle amerických a jihokorejských rozvědek severokorejský předák v srpnu utrpěl mozkovou mrtvici, nyní se ale zotavuje a stále má pevně v rukou vládu nad zemí.

KLDR ani neoznámila, jak dopadla návštěva francouzského neurochirurga, který byl do země pozván vůdcovým synem.

Severní Korea zprávy o Kimově špatném stavu popřela. Státní agentura KCNA zveřejnila v polovině října nedatované snímky, na nichž Kim vypadá zdravě a je na inspekci vojenské jednotky. Podle jihokorejských expertů však přírodní poměry v pozadí fotografie svědčí o tom, že snímky byly pořízeny v červenci, ještě před údajnou Kimovou mozkovou příhodou.

Kim Čong-il na tribuně fotbalového stadiónu.foto: Reuters

Severokorejský vůdce trpí cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, které vyvolávají spekulace o jeho skutečném stavu. Ty jsou o to živější, že severokorejský vůdce ještě nevybral ze svých tří synů a nejmenoval svého nástupce, což přiživuje obavy o politickou stabilitu v KLDR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám