Hlavní obsah

Bývalý nepálský král dluží dvacet miliónů za elektřinu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Rodina bývalého nepálského krále Gjánédry dluží za elektřinu v přepočtu přes 20 miliónů korun, oznámila státní energetická společnost NEA. Někdejší monarcha má podle ní 15 dní na uhrazení dluhů, jinak budou jeho domy bez proudu.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Bývalý nepálský král Gjánédra

Článek

Bývalá královská rodina prý dluží za dodávky elektřiny do jejích 22 paláců a vilek za několik posledních roků. „Dali jsme (Gjánédrovi) 15 dní, aby účty vyrovnal. Jestli to neučiní, odpojíme mu dodávky,“ citovala agentura Reuters firemního představitele.

Gjánédrova reakce na veřejnou výzvu se zatím nedostavila, je však jisté, že je to další rána pro jeho rodinu, jejíž vláda nad zemí skončila po staletích letos v květnu.

Gjánédra vládl v Nepálu od smrti svého staršího bratra v roce 2001. Hlavní královský palác v Káthmándú musel opustit letos v červnu poté, co byla zrušena monarchie. Jeho paláce byly znárodněny.

Většinu nepálského obyvatelstva tvoří hinduisté a král byl tradičně považován za ztělesnění boha Višnu. Popularita krále Gjánéndry ale silně poklesla v roce 2005, když ve snaze zabránit rýsující se dohodě vlády s maoistickými povstalci kabinet rozpustil a snažil se vládnout jako absolutní monarcha. Vyvolal tak silné protikrálovské demonstrace, a proto o rok později od svého pokusu ustoupil a předal moc opět politickým stranám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám