Hlavní obsah

Šíření viru HIV mají v Nigérii zabránit sňatky mezi nakaženými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAUCHI CITY

V Nigérii probíhá možná poněkud svérázná kampaň v boji proti HIV/AIDS. Lidé žijící s HIV jsou v severním státě Nigérie Bauchi párováni do manželských svazků, aby se předešlo dalšímu šíření tohoto viru. Informoval o tom server BBC.

Článek

Mezinárodní experti nad tím však projevují znepokojení. Podle Warrena Naamary z Programu OSN pro boj s virem HIV a nemocí AIDS (UNAIDS) mohou v sobě lidé nést odlišné mutace viru, které se mohou vzájemně ovlivňovat.

Během posledních týdnů bylo v Bauchi uzavřeno okolo 70 manželských svazků HIV pozitivních párů. Tamní úřady tvrdí, že se tím snaží nejen zabránit šíření viru, ale chtějí omezit také izolaci a stigma, jež nákazu ve společnosti provázejí.

Na vině šíření nemoci je polygamie i náboženství

Zhruba 2,4 miliónu Nigerijců, tedy asi tři procenta tamní populace, je nakaženo virem HIV.

Za šíření nemoci zde podle nové kampaně může hlavně polygamní společnost. Oddání lidí nakažených virem HIV probíhá v přísné diskrétnosti. Pozitivní páry se navzájem představí při poradenských sezeních a do svazku nejsou žádným způsobem nuceni. Sami se mají rozhodnout, zda si potenciálního partnera chtějí vzít, či nikoliv.

Naamara ale příliš nevěří, že by nový plán mohl výrazněji omezit šíření viru HIV v Nigérii, a spíš považuje kampaň za nebezpečnou. "Páry musejí používat kondomy," tvrdí a dodává, že jim nedoporučuje mít děti. "Je dost pravděpodobné, že by dítě ztratilo oba rodiče a stalo se sirotkem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám