Hlavní obsah

VIDEO: Thajská policie nedokázala vytlačit demonstranty ze sídla premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK
Aktualizováno

Druhý den pokračují masové protivládní demonstrace v Thajsku. Na pět set policistů se ve středu neúspěšně pokusilo vytlačit několik tisíc Thajců, kteří okupují zahradu obklopující úřad premiéra. Při akci bylo zraněno patnáct lidí. Policie od dalšího zásahu zatím upustila, posílila však jednotku před sídlem.

Článek

V okolí komplexu je připraveno už 2000 policistů připravených zatknout vůdce protestu. "Ministr vnitra nás pověřil, abychom co nejdříve obnovili pořádek," prohlásil policejní mluvčí Surapon Tchuantchong. Policie podle něj požádala soud o vydání zatykače na pět vůdců protestu a o vydání soudního příkazu k vyklizení prostoru před vládním komplexem.

:.Thajci okupují zahrady před sídlem premiérafoto: ČTK/AP

Do samotných kanceláří se protestující dostat nepokoušejí. Podle agentury AP panuje v zahradě uvolněná nálada, byť projevy řečníků jsou plamenné. Někteří z protestujících si na trávníku udělali piknik a jiní se fotí před budovami, k nimž se jindy nedostanou.

:.Mezi demonstranty na zahradě sídla thajského premiéra procházejí buddhističtí mniši foto: ČTK/AP

Demonstranti už uvedli, že se svými protesty neskončí, dokud vláda premiéra Samaka Suntcharavedže neodstoupí. Ministerský předseda to však učinit nemíní, je však i proti tvrdému zásahu. Protestující podle něj na tvrdý zásah čekají. "Chtějí v zemi krveprolití. Chtějí, aby zasáhla armáda a znovu provedla převrat," řekl.

:.Thajští policisté při zásahu foto: ČTK/AP

Demonstranti ale pod svých požadavků neustupují. "Pokud odejdeme dřív, než tahle vláda odstoupí, bude to znamenat, že jsme byli poraženi," řekl davu v komplexu premiérského úřadu Čamlong Srimuang, jeden z pěti vůdců protestu z Lidového spojenectví pro demokracii (PAD).

V úterý skupiny demonstrantů obsadily sídlo státní televize a tři ministerstva.

:.Thajci demonstrují pokojně.foto: ČTK/AP

Protest ukazuje na nespokojenost Thajců se politickou situací v zemi od dob vlády premiéra Tchaksina Šinavatry, jenž byl svržen při převratu v roce 2006 a poté se uchýlil do exilu v Anglii. Lidové spojenectví pro demokracii založili v roce 2006 kritici Šinavatry napojení na konzervativní kruhy. Podle nich současný premiér Suntcharavedž pokračuje v Šinavatrově vládě, protože v jeho Straně lidové moci působí stoupenci Šinavatry z jeho strany Thajci milují Thajsko, které měla velkou podporu na venkově.

:.Buddhističtí mniši před sídlem thajského premiéra foto: ČTK/AP

Protože PAD má silné zastánce v armádě, která je také názorově rozdělená, panují obavy z dalšího možného vojenského puče.

Šéf thajské armády generál Anupong Paodžinda v úterý popřel, že armáda připravuje pokus o státní převrat. "Veřejnost by neměla panikařit. Armáda se do politiky neplete," řekl novinářům. Vypořádání se s protesty je podle něj záležitostí policie.

:.Thajští policisté při zásahu likvidují improvizovanou barikádu.foto: ČTK/AP

Proti demonstrantům se nově postavila thajská média, která s nimi dosud sympatizovala. Deník Bangkok Post označil poslední postup PAD za neoprávněný a nezákonný. "Pokud PAD skutečně chce svrhnout vládu, měla by to udělat v parlamentu. To je správné a demokratické místo pro takový čin," uvádí list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám