Hlavní obsah

Na západě Číny zadrželi 18 údajných teroristů ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské úřady v úterý oznámily, že na západě země v provincii Sin-ťiang zadržely 18 zahraničních teroristů. Teroristický útok na pohraniční celní úřad v Kašgaru si v podnělí vyžádal 16 obětí z řad policistů. .

Foto: Nir Elias, Reuters

Ujgurský muž přichází po atentátu do mešity.

Článek

"Policie v Sin-ťiangu již zadržela 18 teroristů pocházejících ze zahraničí," řekl v televizi regionální tajemník komunistické strany v Kašgaru. Neupřesnil však, kdy k zadržení došlo.

Zadržené obvinili, že se pokoušeli "vést násilnou a psychologickou válku proti olympijským hrám". "Chtěli změnit rok 2008 v rok smutku pro Čínu," zdůraznil tajemník strany.

Vyšetřovatelé už dříve oznámili, že pachatelé pondělního atentátu byli místní taxikář a trhovec se zeleninou, oba etničtí Ujguři . Policie trdí, že v jejich bydlištích našla devět podomácku vyrobených bomb, střelnou zbraň a agitační materiály "propagující džihád".

Podle policie jsou zadržené zbraně "podobné těm, které byly zabaveny při zásahu proti takzvanému Východoturkestánskému islámskému hnutí (ETIM)" loni v lednu.

V Sin-ťiangu byl posílen počet silničních kontrol a policistů v nich, zintenzivnily se prohlídky vozidel, autobusů, zavazadel i osob. Budovy úřadů a prostranství před nimi jsou silněji střeženy. Obyvatelé Kašgaru se k pondělnímu teroristickému útoku nechtějí vyjadřiovat .

"Bojíme se, že po těchto událostech to tu bude pro Ujgury ještě těžší," řekl obchodník na tržišti identifikovaný jako Ibrahim.

Ujgurská emigrace v zahraničí v úterý popřela tvrzení čínských orgánů, že pondělní atentát mají na svědomí ujgurští islámští radikálové.

V Kašgaru čínská policie údajně zbila a zadržela dva japonské novináře, kteří chtěli natáčet na místě atentátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám