Hlavní obsah

VIDEO: Čína udělá pro úspěch olympiády vše, třeba rozežene mraky raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína je připravena za každou cenu zajistit klidný a úspěšný průběh olympijských her. Je připravena rozhánět mraky a za každou cenu zabránit případným teroristickým útokům. Pokračují však problémy se smogem, který se vrátil do města v pondělí, kdy bylo zataženo a města halila mlha daná vysokou vzdušnou vlhkostí. Problémem jsou i zácpy v pekingských ulicích.

Článek

Čína míní udělat vše pro úspěch her. Se znečištěním ovzduší však zatím bojuje marně, i když minulý týden oznámila, že je připravena zavést ještě drakoničtější opatření.

V pondělí se do města vrátil smog, byla mlha, ale pekingský úřad pro ochranu životního prostředí uvedl, že jde o „den s modrou oblohou“. BBC provedla v pondělí vlastní test znečištění a naměřila 292 mikrogramů znečišťujících látek v krychlovém metru vzduchu, přestože norma povoluje jen 50.

Zácpy v ulicích

Dalším problémem jsou zácpy v ulicích a chybí taxíky. Na ulicích před Národním stadionem známým jako Ptačí hnízdo a před Národním stadionem vodních sportů se pravidelně tvoří zácpy, zejména když policie z bezpečnostních důvodů uzavřela postranní ulice. K zácpám přispívá i zvědavost lidí, kteří se chtějí na nové stadiony podívat.

Náměstkyně pekingského Úřadu kontroly dopravy Wang Li ale tvrdí: "Prosím věřte, že dokážeme během olympiády zajistit bezpečnost a dochvilnost a uděláme vše, co je v našich silách, abychom cestujícím ve veřejné dopravě zajistili co nejpohodlnější služby."

Některá opatření jsou ale kontraproduktivní. Kvůli požadavku, že taxikáři musejí znát základy angličtiny, jich mnoho ani nevyjíždí do ulic a turisté čekají i hodinu, než nějaký vůz chytí.

Rakety proti mrakům

Čína je také připravena zamezit tomu, aby úvodní ceremoniál narušil déšť. Pokud by se blížily mraky, použijí pro nim Číňané rakety s jodidem stříbrným, aby se vypršeli mimo město. Na 21 stanovištích kolem města bude připravena stovka lidí, kteří budou na základě signálu od meteorologů připraveni vystřelit rakety do blížících se mraků, aby se vypršely zhruba deset minut od Pekingu. V pohotovosti budou také tři letadla rozptylující jodid stříbrný. Okolo něj zkondenzuje voda a marky se vyprší dříve.

Podle předpovědí je totiž 41 procentní šance, že při pátečním zahajovacím ceremoniálu bude v Pekingu pršet.

Uvidíme, jak to bude s počasím v Pekingu vypadat a jestli bude potřeba použití speciálních metod," řekl agentuře Reuters Čang Čchiang z meteorologického úřadu. Metoda je dobře známá, používala se v SSSR, když bylo potřeba, aby počasí nenarušilo oslavy státních svátků, i ve Vietnamu, aby pršelo na zásobovací cesty partyzánů.

Policisté proti teroristům

Čína se také dušuje, že zajistí bezpečnost, což se stalo aktuálním po pondělním atentátu na západě země, při němž zahynulo 16 policistů. Peking z útoku obvinil ujgurské muslimské separatisty.

„Čína se naměřila na posílení bezpečnosti kolem olympijských stadiónů a v olympijské vesnici. Peking je připraven odpovědět na jakoukoli hrozbu,“ uvedl mluvčí her Sun Wej-te. Při pátečním zahajovacím ceremoniálu bude ve městě nasazeno 100 000 policistů a vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám