Hlavní obsah

Vězení pro teroristy v Saudské Arábii je luxusní klinikou

Novinky, vm, timesonline.co.uk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězení pro teroristy a zastánce džihádu poblíž Rijádu v Saudské Arábii je spíše exkluzivním komplexem či luxusní klinikou než nápravným zařízením v pravém slova smyslu. Nese jméno Klinika Betty Fordové pro džihádisty a vykazuje služby jako léčebné rehabilitační centrum. Rehabilitují se zde však teroristé a radikálové.

Článek

Saudskoarabská vláda hledá nové způsoby, jak svéhlavé islámské radikály reformovat. Vězni mají přístup do bazénu, hrají stolní tenis a PlayStation. Večer hrají většinou stráže s vězni fotbal.

Klimatizovaný stan v komplexu slouží jako místo společného setkávání, vězni tam mohou zahnat hlad rýží s jehněčím a čerstvým ovocem podávaným s pudinkem. Při návratu z tohoto privilegovaného ústavu jsou vězni, mezi kterými jsou islámističtí teroristé, mnohdy odsouzení za vraždy, poučeni o základech islámského práva a právní vědy v oblasti džihádu.

Tým psychologů účí vězně, jak zvládat emoce při různých událostech světového dění. Lekce "uměleckých" terapií pomáhají chovancům ukázat "jemnější stránku" jejich osobnosti.

Saudská vláda tvrdí, že to je způsob, jak provést jejich skutečnou rehabilitaci a podporovat dobré vztahy s příslušníky džihádu. Centrum je rozděleno do šesti oblastí: čtyři z nich jsou určeny pro saudské občany, kteří bojovali v Iráku a zbylé dvě jsou určeny pro navrátilce z Guantánama.

Mladý Ahmed musel zabít devět lidí

Devatenáctiletý Ahmed al-Shayea je sebevražedný atentátník, který v Iráku zabil devět civilistů a 60 jich zranil. Jeho otec ale uvádí, že si myslel, že jeho syn odjel kempovat s přáteli na poušť. Otec však brzy poté obdržel anonymní telefonát, že jeho syn padl jako mučedník.

Otec z toho byl šokován. Ahmed však zázrakem přežil, když byl při výbuchu katapultován a s těžkými popáleninami zachráněn americkámi vojáky, kteří jej pokládali za obět atentátu. Trvá na tom, že byl oklamán. Nevěděl o tom, že bude nastrčen jako sebevražedný atentátník. Byl prý naložen do cisterny, která byla zapálena a vybuchla.

Saudské úřady akceptují tuto verzi příběhu a trvají na tom, že Ahmed byl využit vychytralými rekruty džihádu. Saudští občané většinou podporují svatou válku proti bezvěrcům, ať již to jsou a Američané, nebo dřívě Sověti ve válce v Afghánistánu. Saudská vláda je však přesvědčena, že samotné použití násilí proti radikálům, kteří vydávají životy své i ostatních, není správným řešením.

Vězni se mají debatami reformovat

Vytvořila proto jednotky ideologické bezpečnosti, kterí koordinují snahy Saudského království ve válce s idejemy saudských občasnů v otázce džihádu. Ty, kteří jsou zavřeni ve zmíněném "vězení", se tedy úřady snaží "reformovat" a změnit jejich myšlení.

Pět takových vězeňských komplexů je vytvořeno speciálně pro "džihádisty", každé pojme 1 200 chovanců. Pokouší se je reformovat dialogem a debatami. Noví vězni jsou údajně drženi v těžších podmínkách a jsou přísně střeženi, zvláště jedná-li se o bývalé lídry Al-Kaidy.

Král chce sociální reformu

Vězni mají na celách televize, které jsou zdrojem informací a vedou k následným společným debatám. Poté co projdou tímto procesem, jsou chovanci teprve přesunuti do léčebného centra, které skýtá větší pohodlí. Podle ministra vnitra se jim podařilo změnit myšlení a přístupyk džihádu již například bývalému šéfovo jedné větve al-Kaidy, který poté otevřeně hovořil o tom, proč jej svatá válka přitahovala a jakým způsobem byl rekrutován do organizace.

Tento vězeňský komplex v paternalistické Saudské Arábii je ambicí krále Abdulláha provést v zemi sociální reformu. Zda tyto "jemné" praktiky budou fungovat, se teprve uvidí v budoucnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám