Hlavní obsah

VIDEO: Z převráceného trajektu se zachránilo 33 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Z potopeného filipínského trajektu se zachránilo 28 lidí na záchranném člunu. Nalezeni byli ve vesnici na severu ostrova Sibuyan v provincii Quezon, kam dopluli. Celkem se podařilo z lodi která se převrátila za tajfunu, zachránit 33 lidí. Dalších více než sedm set lidí ale zůstává nezvěstných. Pět lidí se podařilo zachránit již dříve. Oficiálně je zatím hlášeno deset obětí nehody.

Foto: Reuters

Převrácený trajekt

Článek

Trajekt Princess of the Stars se potopil nedaleko pobřeží ostrova Sibuyan ve velkých vlnách, které vzedmul tajfun Fengshen. Loď, které selhaly motory, se převrátila v sobotu kolem poledne. Kapitán ještě nařídil v 11:30 pasažérům, aby si navlékli záchranné vesty.

O půlhodiny později se loď začala naklánět a podle jednoho z přeživších Renata Lanoria se děti a staří lidé neudrželi na nakloněné palubě a sklouzli do rozbouřeného moře. Další zachráněný Jesus Gica upozorňuje, že pasažéři mohli zůstat uvěznění v podpalubí. Podle něj také prudký vítr a vysoké vlny bránily lidem, aby se udrželi na člunech. Trajekt se potobil ve 12:30.

Převrácený trajekt u pobřežífoto: ČTK/AP

Spory o počet nezvěstných

Podle záznamů bylo na trajektu 121 členů posádky a 626 cestujících. Podle místních médií ale mohlo být na palubě trajektu 845 lidí včetně padesáti dětí. Panují proto obavy, že počet obětí by mohl značně narůst, filipínské úřady to však popírají, protože trajekt se potopil jen kilometr od pobřeží a většina lidí se dostala na břeh.

Zatím bylo nalezeno jen deset těl obětí, ze záchranného člunu, který dorazil k pobřeží, ale spadli dva lidé.

„Ještě několik lidí zůstává nezvěstných. Děláme, co můžeme, abychom je našli a doufáme, že jim budeme moct pomoci,“ řekl Richard Gordon, jenž stojí v čele filipínského Červeného kříže.

Loď vyplula za tajfunu

Loď nebyla přetížená, je určena pro dva tisíce pasažérů. V minulosti však měla technické problémy. Vyplula navíc v době, kdy se k zemi blížil tajfun. Původně se však neočekávalo, že souostroví zasáhne. Na pobřeží Filipín udeřil v pátek.

Pobřeží bičoval vítr o rychlosti 140 kilometrů za hodinu. Přesto loď v pátek vyplula z hlavního města Manily. V tu dobu však bylo nebezpečí tajfunu jen na prvním stupni a v Manile ani nepršelo.

Tajfun přinesl do Manily prudký déšť.foto: Reuters/Cheryl Ravelo

Tajfun zabil 229 osob

Na Filipínách si tajfun Fengshen vyžádal nejméně 229 lidských životů. Nejhůře postiženou oblastí je centrální provincie Iloilo, kde od soboty zahynulo 101 lidí a mnoho dalších se pohřešuje.V této statistice ovšem ještě nejsou započítány možné oběti havárie trajektu Princess of the Stars.

Kvůli bouřlivému počasí začala záchranná operace pozdě a musela být přerušena. V pondělí bylo pátrání obnoveno.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajfun zabil na Filipínách nejméně 155 lidí

Nejméně 155 lidí přišlo o víkendu o život na Filipínách při lokálních záplavách a sesuvech půdy vyvolaných tajfunem Fengshen. Nejnovější bilanci mrtvých...

Výběr článků

Načítám