Hlavní obsah

Osmnáctiletý počítačový pirát ukradl peníze z miliónu účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Osmnáctiletý Novozélanďan Owen Thor Walker, který vedl mezinárodní síť hackerů, byl v úterý soudem uznán vinným z počítačového pirátství. Walker se porotě přiznal, že se vloupal do více než miliónu počítačů a ukradl milióny dolarů z bankovních účtů svých obětí. Hrozí muž až pět let za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Walker vystupoval na internetu pod přezdívkou AKILL a byl hlavou rozsáhlé sítě hackerů. Ta za pomoci speciálního softwaru pronikala do cizích počítačů, z nichž vykrádala údaje o kreditních kartách. Walkerova skupina také manipulovala obchody s akciemi svých obětí. Podle policie byly Walkerovy programy unikátně šifrované a pronikaly i antivirovými systémy.

Od června 2007 zadržela policie osm členů Walkerovy skupiny včetně něj samotného a obvinila je z nedovoleného vniknutí do 1,3 miliónu počítačů po celém světě. Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) způsobila Walkerova síť škody v úhrnné výši asi 20 miliónů dolarů (asi 320 miliónů korun).

Walkerův případ projednává soud pro nezletilé, protože mladík spáchal své činy ještě před dosažením plnoletosti. Porota ho uznala vinným v šesti bodech obžaloby.

Jeho právník nyní usiluje o to, aby Walker v případě odsouzení nemusel nastoupit do věznice a mohl si trest ze zdravotních důvodů odpykat v domácím vězení. Mladík údajně trpí určitou formou autismu. Soudce Arthur Tompkins řekl, že trest vězení nezvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám