Hlavní obsah

V Somálsku zaútočili muslimští radikálové na sídlo prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO
Aktualizováno

V somálském hlavním městě Mogadišu zahynulo v sobotu nejméně 11 lidí. Zasáhly je minometné granáty. Vypálily je vládní jednotky po raketovém a minometném útoku rebelů na rezidenci prezidenta. Prezident ani nikdo jiný v rezidenci však nebyl zraněn.

Foto: Ismael Abdi , Reuters

Stopy krve na somálském tržišti

Článek

Prezident Abdullahi Yusuf Ahmed podle agentury AFP v opevněném sídle hlavy státu právě jednal s etiopským ministrem zahraničí. Podle jednoho z vládních poradců však vzbouřenci nikoho z přítomných nezranili.

Odvetný útok vládních jednotek zasáhl i rozsáhlé městské tržiště Bakara, které je jedním z nejnebezpečnějších míst v Mogadišu. "Sedm lidí včetně jedné ženy zemřelo tam, kde se směňují peníze, když osm minometných granátů dopadlo do různých částí Bakary," uvedl místní majitel obchodu.

"Čtyři lidé byli zabiti v části tržiště, kde se prodávají potraviny," řekl podle agentury Reuters další z místních obchodníků. Na tržišti se ale také prodávají zbraně a často tam bojují povstalci s vládními jednotkami.

Přechodná vláda v Somálsku a její vojenští spojenci z Etiopie bojují s radikálními muslimy i poté, co na počátku loňského roku z Mogadiša vyhnali milice Svazu islámských soudů, které chtěly v zemi zavést islámské právo šaría.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho, jenž vládl zemi od roku 1969. Poté začaly klany bojovat mezi sebou. Nynější prozatímní vláda je od roku 1991 čtrnáctým pokusem o obnovení centrální vlády v Somálsku, avšak v práci jí brání především občanská válka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám