Hlavní obsah

Pokus o převrat na Timoru, prezident je v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILI
Aktualizováno

Na prezidenta Východního Timoru José Ramose-Hortu byl v pondělí spáchán atentát. Střelili ho do břicha a prezident je v kritickém stavu. Terčem druhého útoku se stal i dům premiéra Xanana Gusmao. Při pokusu o převrat zahynul vůdce rebelů Alfredo Reinado.

Foto: Lirio Da Fonseca , Reuters

Kancelář premiéra ve Východním Timoru střeží po atentátu mezinárodní síly.

Článek

Na Ramose-Hortu zaútočila ozbrojená skupina rebelů, které přijela před prezidentův dům v hlavním městě Dili. V přestřelce prezidenta zasáhli.

Ramos-Horta zásah do břicha přežil a zachránila ho rychlá operace, po které byl převezen do Austrálie. Podle lékařů v Darwinu ale zůstávají v jeho těle dvě kulky a je potřeba další operace.

V přestřelce u prezidentova domu byl zabit jeden z tělesných strážců a jeden z útočníků, vůdce vzbouřenců Alfredo Reinado.

Neuspěl ani pokus o zavraždění premiéra

Krátce poté byl spáchán další útok na dům premiéra. Předseda vlády ale vyvázl, protože byl v tu chvíli v kanceláři.

Premiér Alexandr Xanana Gusmao útoky označil za nezdařený pokus o puč. "Považuji tento incident za pokus o státní převrat vedený (vzbouřeneckým vůdcem) Reinadem, který se nezdařil," uvedl Gusmao pro agenturu AP.

Vláda vyhlásila dvoudenní výjimečný stav a v Dili platí zákaz nočního vycházení.

Premiér Východního Timoru Xanana Gusmao (vpravo) informuje o útoku.foto: Reuters/Lirio Da Fonseca

Východotimorská vláda požádala o bezpečnostní pomoc Austrálii. Australský premiér Kevin Rudd slíbil, že vyšle další mírové jednotky a 70 federálních policistů.

Nyní je na Východním Timoru nachází kolem 800 australských vojáků a policistů, po početním navýšení jich tam má být kolem jednoho tisíce.

José Ramos Horta - hlavní postava východotimorské nezávislosti
Světovou proslulost si vysloužil exilovým bojem za právo na sebeurčení Východního Timoru. Za své mnohaleté úsilí obdržel v roce 1996 Nobelovu cenu za mír.
Po vyhlášení nezávislosti ostrova na Indonésii roce 2002 působil v čelných státních funkcích. Prezidentem byl zvolen v květnu 2007.
Nezaměstnanosti a všudypřítomné chudobě Horta čelil spolu se svým spojencem z dob proti indonéského odboje, nynějším premiérem, Josém Alexandrem Gusmaou.
Regionální rozpory přiživované stranickou příslušností naplno vypukly v roce 2006 poté, co tehdejší premiér Mari Alkatiri po vojenské vzpouře propustil polovinu členů armády. Teprve příchod zahraničních mírových síl vedených Austrálií v počtu 1200 vojáků obnovil v zemi pořádek.

Nezávislý Východní Timor čelí několikaletému násilí

Předloni Východní Timor zachvátil chaos poté, co tehdejší premiér Mari Alkatiri po vojenské vzpouře propustil skoro polovinu členů armády. Pořádek obnovily až zahraniční mírové síly vedené Austrálií, které byly ve Východním Timoru rozmístěny v počtu 1200 vojáků.

Při několikatýdenních protestech bylo zabito asi 37 lidí. Asi 150 000 obyvatel ostrova opustilo své domovy. V bojích se aktivně angažoval i Reinado. Byl zadržen, ale podařilo se mu utéci z vězení se skupinou svých věrných.

Od roku 2006 stojí v čele státu bývalý premiéra a nositel Nobelovy ceny za mír Ramos-Horta, který vedl 24 let boj za nezávislost Východního Timoru na Indonésii. Východní Timor se odtrhl od Indonésie po referendu v roce 1999, doprovázeném násilnostmi. Do roku 2002 zemi spravovala OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám