Hlavní obsah

Vlna atentátů na den oslav vyhlášení nezávislé Srí Lanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Nejméně dvanáct lidí zahynulo při pondělním atentátu na Srí Lance. Nálož zasáhla autobus se studenty. Armáda z atentátu spáchaného v den oslav 60. výročí vyhlášení nezávislosti obvinila tamilské separatisty. Zemí v pondělí otřásly tři výbuchy, další dva si ale nevyžádaly žádné oběti.

Foto: Buddhika Weerasinghe , Reuters

Srílanská patrola hlídkuje před nádražím, kde byl o víkendu spáchán atentát.

Článek

Autobus byl zničen na severu země u města Anuradhapura. Nepomohla ani zvýšená bezpečnostní opatření po víkendových atentátech. V sobotu si pumový atentát na autobus vyžádal ve středu země ve města Dambulla 18 obětí, v neděli zůstalo po atentátu na hlavním nádraží v hlavním městě Colombu 11 mrtvých. Při posledním atentátu v ZOO bylo zabito pět lidí. Všechny tři víkendové atentáty si vyžádaly na 200 zraněných.

Armáda i z pondělního atentátu obvinila bojovníky separatistického hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), které usiluje o odtržení severu země.

Pondělní atentát byl spáchán jen krátce po velkolepé přehlídce ozbrojených sil v Colombu. Prezident Mahinda Rádžapaksa při té příležitosti oznámil, že armáda dosáhla mimořádného úspěchu při boji se separatisty. „Naše bezpečnostní síly dnes dosáhly vítězství proti teroristům, jaké nemá v historii obdoby. Ze méně než dva roky jsme osvobodili velkou Východní provincii z rukou teroristů,“ řekl.

LTTE bojuje na Srí Lance od roku 1983 za právo menšinových Tamilů na sebeurčení. Konflikt si vyžádal nejméně 70 000 obětí. Situace se nanovo vyhrotila počátkem letošního roku, když vláda oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří dojednaného za zprostředkování Norska v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Související články

Mina zabila srílanského ministra

Srílanský ministr výstavby DM Dassanajaka podlehl v úterý zraněním, která utrpěl při explozi miny nastražené u silnice vedoucí z hlavního města Colomba...

Výběr článků

Načítám