Hlavní obsah

Separatisté pobili v Thajsku vojenský doprovod učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Osm thajských vojáků padlo na jihu Thajska při přestřelce se skupinou rebelů, zřejmě muslimských separatistů. Jeden z vojáků byl sťat, uvedl thajský vojenský mluvčí, plukovník Akara Thriprote.

Článek

Jednalo se o útok s nejtragičtějšími následky během potyček na jihu Thajska, který chtějí muslimští separatisté odtrhnout od zbytku buddhistické země. Střety si od roku 2004 vyžádaly přes 2800 obětí.

Pobitá jednotka měla chránit učitele, kteří jsou častým terčem útoků muslimských separatistů. Považují je za symbol buddhistického státu.

Útok v provincii Narathiwat u malajských hranic začal v 9:40 místního času (3:40 SELČ), když se vojáci vraceli na základnu poté, co učitele doprovodili do školy. Nejprve explodovala nálož nastražená u silnice, po níž vojáci jeli. Pak začali útočníci střílet a jednotku pobili.

Při dalším útoku v sousední provincii Jala byli dva vojáci doprovázející učitele zraněni.

Násilí v nejjižnější oblasti Thajska
Za poslední čtyři roky si vyžádalo přes 2800 obětí. Tato oblast, jež byla zhruba před sto lety nezávislým sultanátem, je centrem etnických Malajců muslimského vyznání. Zbytek země je naproti tomu převážně buddhistický.

Reklama

Související články

Výbuch šesti bomb zabil v Thajsku dva lidi

V centru thajské metropole Bangkok, která se připravuje na oslavy příchodu Nového roku, vybuchlo šest náloží, které zabily nejméně dva lidi a další dvě desítky...

Jihem Thajska otřáslo několik výbuchů

Na tři desítky osob byly zraněny na muslimském jihu Thajska při výbuchu několika bomb. Policie incidenty označila za atentáty a obvinila z nich místní...

Výběr článků

Načítám