Hlavní obsah

Výbuch metanu zabil v Číně sedmdesát horníků

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Sedmdesát horníků zahynulo ve čtvrtek při výbuchu plynu v uhelném dole na severu Číny. Dalších nejméně 26 se pohřešuje. Životem vyvázlo 15 mužů, které buď vyprostili záchranáři, nebo se jim samým podařilo z dolu uniknout.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Článek

Havárie se stala v uhelném dole ve městě Lin-fen v provincii Šan-si. Další podrobnosti zatím čínská média neuvedla.

V provincii Šan-si se těží nejvíce uhlí z celé Číny, v níž roste poptávka po palivech. Dvě třetiny jejích požadavků pokrývá uhlí. To je také důvod, proč v zemi funguje řada ilegálních dolů a nedbá se na bezpečnost.

Ročně zahyne v čínských dolech podle úředních údajů kolem pěti tisíc lidí, loni jich bylo 4700. Nezávislé odhady však uvádějí dvojnásobná čísla. Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo podle agentury Reuters v Číně zaznamenáno 1320 důlních neštěstí, která si vyžádala kolem 2163 obětí na životech.

Čínské úřady po sérii tragických neštěstí nařídily na podzim prověřit bezpečnostní opatření, neboť v zimě přibývá neštěstí kvůli většímu zájmu o uhlí.

Agentura Nová Čína kromě toho informovala, že v sousední provincii Che-pej zůstalo v ilegálním dole na železo a zlato uvězněno 11 horníků poté, co se zřítil vstup do šachty.

Reklama

Související témata:

Související články

V Číně zachránili uvězněné horníky

Záchranáři dostali ve středu ráno z podzemí 69 čínských horníků, které uvěznila voda. Většinou byli tak vyčerpaní, že je museli odnést na nosítkách. V podzemí...

Zatopený důl v Číně uvěznil 172 horníků

Záchranáři na východě Číny se snaží zachránit 172 horníků, kteří v pátek uvízli ve dvou uhelných dolech na východě Číny, které zatopily náhlé přívalové deště....

Metan zabil v čínském dole 29 horníků

Nejméně 29 horníků zabil ve čtvrtek v uhelném dole v jihovýchodní Číně plyn. Zachránit se podařilo 51 horníků, sedm jich skončilo v nemocnici se zraněními....

Výběr článků

Načítám