Hlavní obsah

Lékaři v Tanzánii zaměnili pacienty na operaci hlavy a kolena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARESALÁM

Tanzanská nemocnice zaměnila dva pacienty se stejným křestním jménem. Výsledkem byl nepříjemný omyl chirurgů. Emmanuel Didas se měl po havárii na motorce podrobit operaci kolene, skončil s operovanou hlavou. Nyní je v bezvědomí na jednotce intenzivní péče.

Článek

Druhý muž, kterému měla být kvůli vleklým migrénám operována hlava, se zotavuje z operace kolena.

Pobouření příbuzní se dožadují důkladného prošetření incidentu v nemocnici Muhimbili v tanzanském hlavním městě Dáresalámu. Lékaři událost odmítli komentovat. Případ šetří tanzánské ministerstvo zdravotnictví.

"Je to nedbalost, protože lékaři musejí vědět, že koleno je značně daleko od hlavy," prohlásil jeden z Didasových příbuzných. Rodině dosud lékaři ani nesdělili podrobnosti o operaci. "Lékaři nám dokonce ani neřekli, že Emmanuelovi operovali hlavu. Je jejich povinností zajistit, aby se pacientovi dostalo náležité léčby," řekl jeden z rodinných příslušníků.

Sestry asi zaměnily karty

Před chirurgickým oddělením blízcí studenta střední školy Emmanuela Mgayay vysvětlovali svůj názor na tragický omyl. "Myslíme si, že sestry možná zaměnily karty pacientů, protože byli přijati na téže nemocniční oddělení a mají shodná křestní jména," řekl jeden z nich.

Mgaya začal nedávno během přípravy na závěrečné zkoušky na gymnáziu trpět akutními bolestmi hlavy a byl do nemocnice Muhimbili poslán z odlehlého tanzanského regionu.

"Neztratili jsme důvěru k lékařům. To, co se stalo, s ní neotřáslo," dala se slyšet optimistická rodina. "Už jsme mluvili s ředitelem nemocnice, který nás ujistil, že našeho Emmanuela Mgayau budou operovat kvalifikovaní odborníci. Proto si neděláme starosti."

Didasova rodina ale byla zděšená. "Člověk má několik jmen. Zdravotnický personál by je přeci měl před operací zkontrolovat," míní jeden z členů rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám