Hlavní obsah

Španělský král navštívil africké enklávy, rozlítil Maroko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RABATA

Marocká vláda v pondělí protestovala proti návštěvě španělského královského páru v enklávách Ceuta a Melilla vklíněných do marockého území. Vyzvala Španělsko k jednáním o budoucnosti obou enkláv, které označuje za okupované území a na něž si činí nárok.

Článek

Na zvláštním zasedání marockého parlamentu premiér Abbás Fásí prohlásil, že královská návštěva v Ceutě je nevhodná a provokativní vůči Maroku.

Král Juan Carlos s manželkou Sofií jsou na první návštěvě obou severoafrických enkláv za 32 let vlády. Monarcha, jehož váže přátelství s marockým králem Muhammadem VI., se zdržel komentářů ke kritice z parlamentu. Pouze zdůraznil "upřímné přátelství", jež spojuje Španělsko "s jeho sousedy".

:. Španělský král Juan Carlos a královna Sofia přijíždějí do Ceuty. Foto: ČTK/AP

Maroko si dělá nárok na enklávy Ceutu a Melillu kvůli jejich geografické blízkosti. Ovšem Madrid nikdy ani neuvažoval o jednáních na toto téma, neboť obě území mu patří už od 15. století. Melillu založili Féničané, následně ji obsadili Římané, Gótové a Arabové. Ke Španělsku byla připojena v roce 1497 za vlády Katolických králů. Ceuta se stala součástí Španělska v roce 1581 za krále Filipa II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám