Hlavní obsah

V Macau soudí exministra za stomiliónové úplatky.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MACAO

V Macau začal v pondělí soud s bývalým ministrem dopravy a veřejných prací Aem Manem-longem, který podle žaloby přijal na úplatcích sto miliónů dolarů.. Pokud bude uznám vinným, hrozí mu trest vězení v délce 25 let.

Článek

Podle žaloby přijímal Ao Man-long úplatky za udílení stavebních prací v době, kdy byl ministrem. Funkci zastával sedm let. Podle žaloby Ao Man-long, který byl zadržen v prosinci, přijal úplatky v 57 případech. Obviněn byl ze spáchání 76 trestných činů, mezi nimiž je dále praní peněz a zneužití moci. Peníze měl přijmout od tří developerů, dvou hongkongských a jednoho čínského. Vinu ovšem nepřiznal.

Macao, kde je povolen hazard, přitahuje pozornost zahraničních investorů.

Proces je vnímán i politicky, jako snaha Číny upevnit svou moc v této bývalé portugalské kolonii, která se stala součástí Číny v roce 1999, ale stále je do značné míry nezávislá.

První vláda po odchodu Portugalců, jejíž součástí byl i Ao Man-long, byla velmi nepopulární, protože umožnila divoký rozvoj casin a zvětšila se propast mezi chudými a bohatými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám