Hlavní obsah

V ulicích Rangúnu se opět sešli lidé, je jich ale stále méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Ani stále větší počet vojáků v ulicích barmské metropole Rangún neodradil tamní obyvatele, aby v sobotu opět nevyšli do ulic. Jejich počet ale klesá. Ve městě jich nyní protestovalo několik stovek. Do Barmy také v poledne středoevropského času přicestoval vyjednavač OSN Ibrahim Gambari.

Článek

Zamířil rovnou do nového barmského hlavního města Naypyidaw, aby se setkal s představiteli tamní vládní junty. Není ale jasné, zda ho opravdu přijali.

Podle svědků v centru Rangúnu demonstrovalo asi 1000 lidí. Někteří tvrdí, že vojáci, jejichž počet v ulicích v posledních hodinách ještě vzrostl, nezasáhli. Jiní ale říkají, že vojáci demonstranty opět bijí. "Hrozně je bijí, divím se, že to mohou snést. Viděl jsem, jak policie nejméně pět lidí zatkla," citovala BBC jednoho ze svědků.

Policie vážně zbila nejméně dva protestující. Odpoledne a navečer místního času byl údajně v ulicích města už klid. I sobotní demonstrace vedli mniši, i když i jich se stále méně.

Informace ze země jsou jen kusé a liší se. Barmské úřady  údajně v sobotu na pár hodin obnovily připojení k internetu, které předtím přerušily ve snaze zastavit příval informací a záběrů z tvrdých zákroků proti demonstracím. Nicméně servery se za chvíli opět odmlčely.

Počet protestujících klesá kvůli zavřeným mnichům

Protesty v Barmě trvají několik týdnů, v posledních dnech ale dosáhly masových rozměrů. Ve středu a ve čtvrtek byly v ulicích desetitisíce lidí. Počet demonstrujících od té doby klesá. Důvodem je to, že bezpečnostní složky zatkly většinu mnichů. Právě oni protesty organizovali. Ty, co nejsou zatčeni, drží úřady zavřené v klášterech.

"Nemyslím si, že ještě máme nějakou naději vyhrát," řekla agentuře AP mladá žena, která se zúčastnila čtvrtečních masivních demonstrací, rozehnaných střelbou vojáků do davu. Tehdy se jí ztratil její přítel a dosud se s ním neshledala. "Mniši byli jediní, kdo nám dodával odvahu," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel kritizuje země za nečinnost v Barmě

Bývalý prezident Václav Havel kritizoval ve svém pátečním příspěvku pro rakouský deník Der Standard postoj mezinárodního společenství k současné situaci...

Výběr článků

Načítám